fbpx

Tehnologia avansata din domeniul fotografiei digitale face posibila realizarea oricarui tip de fotografie ingenioasa. Cu toate acestea, fotografiile cu expunere multipla erau mult mai usor de realizat in trecut, datorita aparatelor foto cu film. Insa, si acum ai posibilitatea de a realiza fotografii originale cu expunere multipla cu ajutorul unui aparat foto digital. Chiar daca o astfel de imagine este mult mai usor de creat in Photoshop, un fotograf desavarsit trebuie sa se foloseasca de tehnica fotografica pentru a obtine cele mai interesante poze cu expunere prelungita.

11 pasi pentru fotografii cu expunere multipla

11 pasi pentru fotografii cu expunere multipla
Sursa

  1. Ai nevoie de un aparat foto DSLR sau compact, care permite controlul manual al expunerii.
  2. Foloseste un trepied stabil, pentru ca vei folosi timpi de expunere prelungiti si ai nevoie de stabilitate totala.
  3. Selecteaza cea mai scazuta sensibilitate ISO disponibila pentru aparatul tau foto (de obicei ISO 100), pentru folosirea corecta a timpilor prelungiti de expunere si pentru reducerea distorsiunilor din imagini.
  4. Sa presupunem ca pentru fiecare captura vei avea nevoie de 1 secunda timp de expunere. Daca fotografia ta cu expunere multipla este formata din 3 capturi, vei avea nevoie de 3 secunde timp de expunere. Prin urmare, gandeste-te cate capturi individuale va trebui sa realizezi pentru fotografia ta si seteaza timpul de expunere la numarul corect de secunde.
  5. Selecteaza Shutter Priority Mode (TV) si seteaza timpul de expunere la 3 secunde.
  6. Daca ai mai multa lumina in cadru decat este necesara pentru a capta imaginea la timpul de expunere dorit, vei fi atentionat de valoarea diafragmei printr-un semnal simbolic pe ecranul aparatului foto. In asemenea cazuri, cel mai usor este sa folosesti un Filtru de Densitate Naturala pe obiectiv. Daca faci poze intr-un loc in care poti controla lumina ambientala, atunci redu atat cat este necesar intensitatea acesteia.
  7. Pune aparatul foto pe modul Manual (M) si seteaza valorile de expunere manual.
  8. Un lucru de retinut este faptul ca trebuie sa acoperi vizorul aparatului foto. In cazul aparatelor foto Canon, ai un capacel cauciucat pe curea cu care poti acoperi vizorul. Acest aspect este deosebit de important, deoarece lumina care patrunde pe vizor poate afecta complet calitatea fotografiei sau poate reduce contrastul si claritatea acesteia.
  9. Dupa aceste pregatiri, am ajuns si la momentul cheie. Vei avea nevoie de o hartie neagra sau de un carton negru cu care sa acoperi obiectivul. Daca nu ai asa ceva la indemana, poti incerca chiar cu capacul obiectivului.
  10. Acum trebuie sa faci prima captura, iar la mijlocul timpului de expunere sa acoperi obiectivul complet cu hartia neagra, sa-l descoperi din nou si sa faci a doua captura si tot asa.
  11. Daca ai si telecomanda pentru aparatul foto si functia bulb mode, atunci lucrurile devin si mai simple.

Asteptam si noi sa vedem ce ti-a iesit! Spor la fotografiat!