fbpx

În cazul în care vrei fotografiile tale tipărite

Dimensiunea Printului: pixeli per inch vs puncte per inch (dots per inch)

Deoarece un pixel este doar o unitate de informație digitală și nu specifică mărimea pe hârtie, este inutil ca să îl folosim pentru a descrie printuri din lumea reală. Termenii pixeli per inch (PPI) și puncte per inch (DPI) au fost introduși ca referință între o unitate teoretică (pixel) și rezoluția vizuală din lumea reală. Acești termeni sunt adesea incorect folosiți – inducerea în eroare a utilizatorului cu privire la rezoluția maximă de imprimare a imprimantei (în special cu imprimante cu jet de cerneală (inkjet).

“Pixeli per inch” (PPI) este cel mai simplu de înțeles dintre cei doi termeni. Se descrie doar prin: câți pixeli conține o imagine per inch de distanță (orizontal sau vertical). PPI este de asemenea universal, pentru că descrie rezoluția într-un mod care nu variază de la aparat la aparat.

“Puncte per inch (Dots per inch)” (DPI) poate să pară înșelător de simplu la prima vedere, dar devine mai complicat deoarece, deseori, sunt  necesare mai multe puncte  pentru a crea un singur pixel – și acest lucru variază de la aparat la aparat. Cu alte cuvinte, un anumit DPI nu înseamnă neaparat aceeași rezoluție. Utilizarea mai multor puncte pentru a crea fiecare pixel este cunoscută ca un proces numit “dithering” și arată cam așa:

dither-screen-print-sinpro

Imprimantele folosesc dithering pentru a crea aparența de mai multe culori decât ce au ele în realitate. Cu toate acestea, acest truc vine în detrimentul rezoluției, deoarece dithering-ul prevede ca fiecare pixel să fie creat dintr-un grup de puncte și mai mici. Ca rezultat, imaginile vor necesita mai mult DPI decât PPI, ca să pot descrie același detaliu.

Standardul pentru printuri realizate într-un laborator foto este de aproximativ 300 PPI, dar imprimantele cu jet de cerneală necesită acest număr de DPI de mai multe ori (în funcție de numărul de culori de cerneală) pentru a obține o bună calitate fotografică. Rezoluția necesară depinde, de asemenea, de aplicație: revistele și ziarele pot scăpa cu mult mai puțin de 300 PPI.

Cu toate acestea, cu cât încerci să mărești o imagine, cu atât PPI-ul acesteia va deveni mai mic iar calitatea printului scade.

Doi megapixeli reprezintă 2 milioane de pixeli și o poză făcută la rezoluția respectivă, salvată cu 300 PPI, ar ieși la dimensiuni de 15cm x 10cm (format 3:2) iar salvată la 200 PPI va ieși la dimensiuni de 22cm x 15cm.

16 megapixeli la 300 PPI pot realiza un print de 45cm x 30cm.