Darkroom sau cameră obscură înseamnă două lucruri:
Cameră obscură (Wikipedia): Prin analogie camera obscură este asemeni ochiului omenesc, aceasta fiind formată dintr-o cutie paralelipipedică cu un interior de culoare neagră (globul ocular), cu o deschidere foarte mică. Ulterior s-a montat o lentilă convergentă (rol îndeplinit la ochi de ansamblul cornee – cristalin) și paralel cu deschizătura, un ecran alb sau un ecran mat pe care se poate privi o imagine reală și răsturnată (retina).
Cameră obscură (dexonline.ro): Încăpere neluminată în care se execută developarea, fixarea și alte operații fotografice.
În textul de față, mă refer la a două variantă, cea folosită pentru developarea filmului fotografic sau pentru mărirea fotografiilor de pe peliculă. Mulți nu știu că se pot face și retușări și că post procesarea nu a fost inventată cu apariția digitalului.
Am ajuns de la darkroom la Lightroom, Adobe Lightroom este o aplicație care lucrează cu volume mari de imagini ce necesită prelucrare. Principiile sunt aceleiași ca și în cazul camerei obscure dar totul a devenit mult mai accesibil și mai productiv. Acum putem prelucra sute de fotografii într-o clipă, pe când la o retușare făcută în camera obscură se puteau pierde ore întregi doar la o singură fotografie.
Foto: http://www.photographyhistoryteacher.com/darkroom.html