Pentru multe persoane, la scurt timp dupa ce au achizitionat un DSLR sau au inceput sa pozeze pe modul manual, apare intrebarea urmatoare: Cum setez expunerea exacta?
Expunerea unei fotografii depinde tot timpul de 3 elemente (cu exceptia situatiilor cand folosim blitz):
- Timp de expunere (afisat sub forma 1/60, 1/250, 1/500 etc)
- Diafragma (afisata sub forma F1.8, F3.5, F8 etc)
- ISO (afisat sub forma ISO 100, ISO 400, ISO 1600 etc)
Acum ca ai aflat care sunt cele 3 elemente de care depinde expunerea, este timpul sa iesi afara si sa exersezi. Nu te grabi sa intelegi de prima data care este raportul dintre toate 3 in acelasi timp. Simplifica tehnica de invatare si iti va fi mult mai usor sa intelegi de ce trebuie sa schimbi o anumita setare intr-o anumita situatie. Daca vrei sa le stii pe toate aici si acum, inseamna ca nu ti-ai ales hobby-ul potrivit. Fotografia se invata in timp si prin exercitiu, nu doar citind articole pe internet si fotografiind animalutul casei stand in fotoliu. Pune mana pe aparat si iesi afara din casa! Acolo te asteapta subiectele.
Imparte exercitiile pe zile (sau saptamani daca simti nevoia sa exersezi mai mult ceva anume). Astfel, incepem exercitiile prin a bloca doua elemente ale expunerii si a controla doar unul singur.
Cum functioneaza timpul de expunere
In prima zi, pune aparatul pe modul manual (M), seteaza diafragma la F4 (sau 4.5) si valoarea ISO 200. In aceasta zi, nu ai voie sa te atingi de ISO si diafragma!
Singura valoare pe care ai voie sa o modifici este timpul de expunere. Fotografiaza o zi intreaga, modificand doar timpul de expunere si observa ce modificari aduce acesta expunerii.
Ce face diafragma aparatului foto
In a doua zi, pune aparatul pe modul manual (M), seteaza timpul de expunere la 1/60 si ISO 200. In aceasta zi, nu ai voie sa te atingi de timpul de expunere si ISO!
Cum functioneaza sensibilitatea ISO
In a treia zi, pune in aparatul pe modul manual (M), in caz ca nu este pe modul manual deja de la celelalte teste si seteaza timpul de expunere la 1/250 si diafragma la F5.6. In aceasta zi, nu ai voie sa te atingi de diafragma si timpul de expunere!
Exerseaza prin cat mai multe fotografii
Cat mai multe! Gandeste-te ca acest exercitiu este unul de cantitate conceput pentru ca tu sa iti dezvolti un reflex in a vedea lumina si calcula expunerea. Reflexele se construiesc prin REPETITIE nu prin accidente fericite. Astfel, pregateste-te sa faci intre 350 si 500 de declansari. Asta presupune sa iti petreci cateva ore pe teren fotografiind.
Modificarea unei alte setari in aparatul foto
Este indicat sa nu modifici o alta setare! Scopul acestui exercitiu este pentru a te forta sa lucrezi in acele conditii si sa te descurci doar cu ce ai! Ia-o ca pe o binecuvantare, nu ca pe o problema. Incearca sa-ti imaginezi ca aparatul foto pe care ai dat o gramada de bani este un profesor care acum iti da o lectie din care tu trebuie sa inveti ceva, nu invers.
Invata sa foloseti timpul de expunere ca un profesionist
Nu vei invata doar o parte din expunere trecand prin aceste exercitii. Din cauza ca trebuie sa modifici doar o valoare din cele 3, te vei concentra mai mult pe compozitie, lumina, puncte de focus etc. Fiind obligat sa nu modifici setarile aparatului, esti fortat sa te concentrezi asupra detaliilor artistice.
Interesante sugestiile vostre, dar, amețitul de NIKON D3100 nu mă lasă cu diafragmă fixa, în cazul primului exercițiu, deși am încercat să fixez la valoarea indicată se modifică funcție de distanța focală a obiectivului în momentul fotografierii. Obiectivul este cel de Kit 18 – 55 mm AF-S 1:3,5-5,6G DX. În mare parte am obținut rezultat evidente și mult mai reușite.
Interesante sugestiile voastre, dar, NIKON D3100 nu mă lasă
cu diafragmă fixă, în cazul primului exercițiu, deși am încercat să
fixez la valoarea indicată se modifică automat funcție de distanța focală a obiectivului în momentul fotografierii. Obiectivul este cel de Kit 18 – 55 mm AF-S 1:3,5-5,6G DX. În mare parte am obținut rezultat evidente și mult mai reușite.
Atunci aveti doua variante
1. Nu schimbati distanta focala pentru a pastra diafragma fixa.
2. ignorati faptul ca se schimba diafragma si continuati exercitiul cu diafragma data de aparat dar respectand in continuare celelalte conditii.