NU contează atât de mult cu ce faci un autoportret (citește selfie) ci cum îl faci! Sunt din ce în ce mai multe poze, mai ales pe Facebook, făcute cu mobilul, care arată vai și amar de rău. Nici o dată nu am fost deranjat de calitatea imaginii pentru că nu am așteptări de la telefoane mobile (cu toate că unele produc imagini excelente), ci de lipsa de inspirație a „artistului”.
Sunt foarte puține reguli care trebuie respectate dacă vrei să-ți iasă un selfie fain. Voi enumera 5 dintre ele:
#1. Lumina
Caută lumina cât mai bună, dacă e zi senină afară, cel mai bine e să ieși sau măcar să stai aproape de geam ca să ai fața bine iluminată. Noaptea poți cauta surse de lumină albă, precum sunt neoanele sau ledurile.
#2. Poziția
Din unele unghiuri s-ar putea să nu arătăm așa de bine. Caută unghiul potrivit, dacă nu ai cameră care bate spre tine și opțiunea de a vedea cum arăți, in vivo, pe ecranul telefonului sau aparatului foto, încearcă să faci mai multe poze până nu nimerești unghiul în care arăți cel mai bine.
#3. Fundalul
Fii foarte atent(ă) la ce ai în spate. Îmi pică fața de fiecare dată când văd o budă în spatele omului sau o cameră foarte dezordonată etc. Încearcă să găsești un loc sau să pregătești un spațiu în care să nu ai prea multe șandramale în spate și dacă există ceva lucruri, folosește-te de ele ca să te scoată pe tine în evidență (gen linii care conduc spre fața ta).
#4. Nu te mișca!
Dacă te agiți prea mult și faci mișcări bruște, sunt șanse ca și pozele să-ți iasă mișcate. Blițul ajută dar pozele făcute cu blițul telefonului sau în cazul aparatelor foto (cu cel încorporat), vor ieși foarte plate (fără umbre) și “plasticoase”.
#5. Starea de spirit
Foarte importantă la un #selfie este dispoziția ta de moment pe care vrei să o transmiți lumii. De cele mai multe ori, mesajul care însoțește autoportretul, nu susține emoția din poză. Dacă ești fericit(ă), zâmbește!
Măcar dacă zâmbea…