fbpx

HDR sau High Dynamic Range inseamna realizarea unei fotografii prin captarea intervalului dinamic dintre zonele cele mai luminoase si cele mai intunecate dintr-o scena. Acest lucru se realizeaza diferentiat fata de metodele digitale de captare, astfel ca fotografiile HDR reprezinta cu mai multa claritate contrastele de luminozitate din scenele reale fotografiate. O fotografie HDR se poate realiza din 3 sau mai multe fotografii cu diferite tipuri de expunere.

Setarile aparatului foto pentru fotografii HDR

1

Unele aparate au din fabricatie optiunea de a realiza fotografii HDR direct pe aparat, dar pentru cele care nu au aceasta optiune se pot realiza si cu ajutorul programului Photoshop sau cu alte softuri speciale.

Unele aparate au optiunea BKT, aici se pot seta numarul de expuneri si valuarea expunerii (EV); aceasta optiune va ajuta sa setati aparatul foarte usor in vederea realizarii fotografiei HDR.  Pentru aparatele care nu detin aceasta setare BKT, veti putea realiza HDR-uri in modul manual M (de preferat), in care sa realizati minim 3 fotografii cu diferite tipuri de expunere.

Atentie! Trebuie sa folositi aparatul de preferat pe trepied si sa aveti grija sa nu miscati aparatul pentru a fi posibila realizarea aceluiasi cadru. Optional, puteti cumpara o telecomanda care va va permite sa scimbati setarile aparatului din telecomanda.

Realizarea fotografiilor HDR in Photoshop

In Photoshop, puteti realiza foarte usor fotografii de tip HDR, mai jos aveti un exemplu:

2Click pe (1 File), apoi pe (2 Automate) si selecteaza (3 Merge to HDR Pro…)

3Click pe (1 Browse). Selectati fotografiile dorite.

4Bifati casuta din imagine (Attempt to Automatically Align Source Images) – ajuta in caz ca imaginile realizate sunt putin deplasate si nu se intersecteaza corect.

5Trebuie sa apara fereastra din imagine.

(1 Remove ghosts) optiunea este foarte buna in unele cazuri, de exemplu cazul de mai sus in care exista subiecte in miscare, iar in fiecare fotografie realizata subiectul apare dublat, aceasta optiune ajuta la eliminarea dublurii din imagine.

(2 Preset) aici veti gasi cateva efecte sau le puteti modifica detaliile, umbrele, expunerea saturatia, de unde se afla indicatorul (3).

In indicatorul (4) se observa 3 fotografii realizate cu diferite valori de expunere, iar indicatorul (5) arata valoarea expunerii

Poti urma exemplul meu pentru a descoperi si tu cum sa faci cele mai frumoase si mai interesante fotografii HDR.
Pana data viitoare, va doresc lumina buna!