fbpx

Fotografiile cu linii de lumina sunt impresionante intotdeauna, fie ca le vedem in reviste, fie pe internet. Acestea ne atrag atentia prin faptul ca surprind lumina in miscare si o transforma intr-o linie dinamica si intensa, in timp ce restul peisajului este imobil. Daca stii deja sa manuiesti cu istetime un aparat foto si intelegi ce inseamna functiile specifice ale acestuia, cum sunt sensibilitatea ISO, timpul de expunere sau valoarea diafragmei, atunci fotografiile cu linii de lumina vor fi foarte usor de realizat.

Echipamentul necesar pentru realizarea fotografiilor cu linii de lumina

Echipamentul necesar pentru realizarea fotografiilor cu linii de luminaSursa

Pentru realizarea fotografiilor cu linii de lumina, ai nevoie de un aparat foto DSLR sau digital cu Manual Mode (Mod Manual). De fapt, aceste poze cu linii de lumina nu sunt altceva decat fotografii cu timp de expunere prelungit, motiv pentru care urmeaza regulile realizarii acestora. Prin urmare, ai nevoie de o camera digitala care sa-ti permita sa faci fotografii la un timp de expunere cat mai scazut. Toate aparatele foto DSLR, cat si cele digitale moderne iti permit un control total asupra functiilor de expunere si nu numai.

In afara de aparatul foto, mai poti folosi si alte echipamente foto. Acestea nu sunt necesare in mod absolut, insa vor face cu siguranta experienta fotografiatului liniilor de lumina mult mai placuta. Un trepied stabil este destul de important, pentru ca vei avea nevoie de stabilitate in timpul realizarii imaginii, in special pentru ca timpul de expunere este prelungit si orice miscare poate distorsiona fotografia finala. De asemenea, vei avea numai de castigat daca folosesti si o telecomanda pentru declansarea aparatului foto si daca folosesti un parasolar pentru obiectiv, care sa blocheze efectele celorlalte surse de lumina din imagine.

Setarile aparatului foto pentru fotografiile cu linii de lumina

Setarile aparatului foto pentru fotografiile cu linii de luminaSursa

Liniile de lumina sunt create de masinile care traverseaza scena fotografiata. Tot ce trebuie sa faci este sa setezi aparatul foto pentru a surprinde aceste lumini de masini sub forma de linii, nu distorsionate sau asa cum se infatiseaza in realitate. Daca aparatul tau foto dispune de functia RAW, atunci este indicat sa o folosesti in aceste fotografii, pentru ca iti permite sa editezi mai multe aspecte ale imaginii in procesarea ulterioara.

Sensibilitatea ISO trebuie sa fie la cel mai scazut punct disponibil pentru aparatul tau foto. Astfel, vei reduce distorsiunile din imagini si vei avea un timp de expunere scazut, absolut oblgatoriu pentru fotografiile de acest tip. De asemenea, este idicat sa folosesti focusul manual, pentru a putea concentra imaginea in punctele de interes pentru tine. Pentru aceasta poti folosi Hyper Focal Distance (distanta focala), care iti va permite sa introduci mare parte din scena in fotografia ta. Insa, daca nu ai chef sa faci calculele exacte pentru o astfel de imagine, te poti orienta spre un focus la o treime din adancimea in scena. Mai mult, poti folosi histograma pentru a verifica expunerile deja captate, dar si Bulb Mode pentru cele mai reusite fotografii.

Pregatirea pentru realizarea fotografiilor cu linii de lumina

Pregatirea pentru realizarea fotografiilor cu linii de luminaSursa

Imediat dupa apusul soarelui este momentul ideal pentru realizarea fotografiilor cu linii de lumina, inainte ca cerul sa se intunece complet. Compozitia imaginii urmeaza regulile bine stiute, in ideea de a oferi privitorului ceva care sa-i capteze atentia, in acest caz liniile de lumina, fara a incarca prea mult cadrul si, desigur, fara a avea alte elemente in prim planul imaginii. Asadar, exploreaza zonele in care liniile de lumina pot fi captate cu ajutorul aparatului foto si incearca sa alegi o locatie in care acestea se vad de sus, nu de la acelasi nivel. In plus, cauta si cateva obiective imobile pentru includerea in imagine, cum ar fi semnele de circulatie sau cladirile.

La final, nu uita ca expunerea trebuie sa inceapa inainte ca sursa de lumina sa intre in cadru si sa se incheie numai dupa ce aceasta l-a parasit complet. Vei obtine astfel linii albe continue pentru masinile care vin spre tine si linii rosii continue pentru cele care se departeaza. Alte tehnici sau setari iti vor aduce cu siguranta fotografii cu linii de lumina si mai interesante, asa ca ai liber la experimente si asteptam sa vedem si noi rezultatele!