fbpx

Pentru ca toamna este in toi, fotografii au acum mai putin timp la dispozitie pentru fotografiile de peisaje, fie ele urbane, fie ele rurale. Tocmai de aceea, trebuie sa se obisnuieasca cu ploaia si cu atmosfera mohorata. Insa, cu ajutorul sfaturilor noastre, va deveni mai simplu sa incluzi ploaia in fotografiile tale si chiar sa surprinzi cele mai frumoase imagini. Iata ce trebuie sa faci pentru fotografii reusite pe timp de ploaie.

Pregatirea pentru fotografiile pe timp de ploaie

Pregatirea pentru fotografiile pe timp de ploaieSursa

Fie ca ploua marunt, fie ca ploua torential, pregatirea pentru fotografiere in asemenea conditii este cea mai importanta. Aparatul foto poate suferi diverse stricaciuni datorita infiltratiei de apa, motiv pentru care trebuie sa te pregatesti inainte de a iesi din casa pentru o sesiune foto in ploaie. O pelerina de ploaie este primul obiect de luat in considerare, mai ales ca exista si unele pelerine create special pentru aparatele foto. O umbrela este de asemenea folositoare, dar numai in cazul in care ploaia nu este foarte puternica si nu bate vantul. Ia cu tine si cateva pungi de plastic in care sa pui aparatul foto si obiectivul atunci cand nu le folosesti.

Cea mai simpla metoda de a face fotografii in ploaie insa este sa le faci din interiorul masinii. Lasa geamul opus jos si foloseste o distanta focala mai mare, pentru a putea capta cele mai frumoase fotografii pe timp de ploaie din interiorul masinii tale. Daca nu se poate, incearca sa gasesti un adapost, sub care poti sta linistit si unde sa fii protejat de intemperiile vremii. Cand ajungi acasa, nu uita sa usuci aparatul si echipamentele foto, chiar daca nu au intrat in contact cu apa de ploaie, pentru ca umezeala se va infiltra cu siguranta.

Cele mai bune subiecte pentru pozele in ploaie

Cele mai bune subiecte pentru pozele in ploaieSursa

Atunci cand faci poze pe timp de ploaie este foarte important sa alegi subiectele corect. Vremea urata indeparteaza oamenii si miscarea din orice peisaj, care astfel va parea a fi mohorat si banal. Tocmai de aceea este important sa urmaresti anumite subiecte atunci cand faci fotografii in ploaie. Daca oamenii nu au disparut complet din scena de fotografiat, atunci poti urmari o fotografie in care cineva se ascunde de ploaie, in care copiii se joaca in baltoace si asa mai departe. Pentru peisajele imobile, te poti axa pe reflexiile apei de ploaie, pe imaginile reflectate in baltoace, pe curgerea apei, fie in torente, fie in simpli stropi si asa mai departe.

Setarile aparatului foto pentru fotografii cu ploaie

Setarile aparatului foto pentru fotografii cu ploaieSursa

Tehnica fotografica indica faptul ca, pe timp de ploaie, trebuie sa folosesti anumite setari pentru aparatul foto, astfel incat sa captezi cele mai bune imagini. Altfel vei face doar poze distorsionate si gri! Timpul de expunere este primul asurpa caruia sa-ti indrepti atentia, pentru ca acesta va determina distorsiunea imaginii si efectul pe care il au stropii de ploaie. Este recomandat sa incepi de la 1/60 si de la estomparea cauzata de acest timp de expunere. Mai apoi, poti creste sau descreste timpul de expunere in functie de necesitati.

Tot un punct de pornire destul de eficient este f/8 pentru diafragma si nu uita sa setezi sensibilitatea ISO la ISO 100, pentru ca ai nevoie de claritate in imagini. Te poti ajuta si de un trepied pentru stabilizarea imaginii, insa si aceste doua functii te vor ajuta sa captezi imagini mai clare. Daca ai nevoie de blit este recomandat unul cu putere mica, pentru a lumina imaginea simplu si eficient. La final, o distanta focala mare este vitala in captarea perfecta a stropilor de ploaie, care vor fi mariti si vor deveni mult mai spectaculosi in consecinta.

Ploaia transforma peisajele pe care vrei sa le fotografiezi, facandu-le mult mai spectaculoase si mai frumoase, daca stii sa urmaresti momentele ideale. Cu ajutorul sfaturilor noastre, vei reusi sa te folosesti de acest fenomen natural specific toamnei in cele mai frumoase moduri. Asteptam si alte sugestii din partea ta sau idei care te-au ajutat in crearea celor mai frumoase fotografii pe timp de ploaie.