fbpx

Ieri s-au împlinit 181 de ani de la naşterea lui Charles Lutwidge Dodgson (27 ianuarie 1832 – 14 January 1898), mai degrabă cunoscut ca Lewis Carroll, pseudonimul sub care a publicat celebra poveste  Alice în Ţara Minunilor. Totuşi, prea puţini ştiu că, dincolo de cariera sa de scriitor, Dodgson a cochetat timp de aproximativ 24 de ani cu fotografia.

În 1856, inspirat fiind de unchiul său, Skeffington Lutwidge, şi de Reginald Southey, un bun prieten de la Oxford, avea să îmbrăţişeze noua artă, construindu-şi rapid o reputaţie de fotograf. Charles credea că această ocupaţie l-ar putea ajuta să facă bani şi considera fotografia drept un atu care l-ar fi ajutat să intre în înaltele cercuri sociale.

Lewis Carroll Autoportret

Charles Lutwidge Dodgson/Lewis Carroll Autoportret, 1855

În cei peste 24 de ani de fotografie a înfiinţat propriul studio şi a creat în jur de 3.000 de imagini. Printre subiectele fotografiilor sale se numără atât femei, bărbaţi, copii sau peisaje, cât şi animale, păpuşi, statui, picturi sau schelete. Din păcate, doar 1.000 de imagini au supravieţuit distrugerilor cauzate de timp sau în mod deliberat, majoritatea afişând fetiţe, lucru care a declanşat suspiciuni de-a lungul timpului. Alice Liddell, fetiţa despre care se crede că a fost muza lui Charles când a scris Alice în Ţara Minunilor, apare cel mai des în fotografiile sale.

Alice Liddell

Alice Liddell, fotografiată de Charles Dodgson în anul 1858

În anul 1880, Dodgson a abandonat brusc fotografia, spunând că nu mai poate întreţine studioul şi că tehnica procesului de colodiu umed, pe care o utiliza, devenise ineficientă, în comparaţie cu apariţia emulsiei fotografice, prin care se puteau obţine imagini mult mai repede. Odată cu “explozia” modernismului, gusturile s-au schimbat, iar fotografiile lui Charles Lutwidge Dodgson au fost date uitării până în jurul anilor ’60.

(sursă foto 1, 2 şi 3: Wikipedia)