Două dintre cele mai puţin costisitoare moduri pentru a realiza fotografii macro cu ajutorul unui aparat foto DSLR sunt filtrele de tip close-up sau inelul inversor.
Filtre close-up
Filtrele de tip close-up se pot achiziţiona separat, în funcţie de optică (+1, +2, +4, +10) sau ca set complet. Un lucru care trebuie luat în considerare este dimensiunea filtrului, care trebuie să coincidă cu dimensiunea obiectivului. Filtrele se pot înfileta separat pe obiectiv sau inclusiv, montarea întregului set simultan micşorând şi mai mult distanţa de focusare a obiectivului. Filtrele nu modifică tonurile de nuanţă sau diafragma obiectivului. Spre deosebire de inelul inversor, aparatul foto poate fi folosit ca de obicei, inclusiv în modul de auto.
Pentru realizarea acestei imagini, s-a utilizat Nikon D3100 + 18-55mm VR, cu un set de filtre close-up + difuzor pentru bliţul incorporat al aparatului (acest difuzor ajută la răspândirea luminii în mod egal). Aparatul a fost setat pe modul Manual, 1/160, f/8.
Inelul inversor
Inelul inversor BR-2A este un adaptor cu montură pentru body Nikon şi filet 52mm pentru obiectiv. Pentru obiective cu dimensiunea filtrului mai mare de 52mm se poate achiziţiona adaptor separat. Pentru cei care folosesc Canon, inelul inversor se numeşte AR-09 şi dimensiunea filetului este de 58mm.
Cu un astfel de inel puteţi monta un obiectiv inversat pe corpul aparatului, iar în acest caz factorul de mărire va fi mult mai mare, putând face fotografii macro. Este compatibil cu obiectivele de tip D (Nikon AF-D, AI, AI-S) care au inel de diafragmă, iar astfel se poate regla câmpul de profunzime şi luminozitatea. Obiectivele de tip G nu sunt recomandate, deoarece nu au inel de diafragmă, acestea rămânând la valoarea maximă a diafragmei. Obiectivele de tip G se pot folosi cu condiţia de a menţine în permanenţă cu degetul lamela de diafragmă, pentru a modifica profunzimea şi luminozitatea. Inelul inversor poate fi utilizat doar în modul Manual deoarece aparatul nu va detecta obiectivul, putând fi setat totul, cu excepţia diafragmei.
Această fotografie a fost realizată cu D3100 + 18-55mm VR (obiectiv de tip G) + SB-700 cu trigger (se poate utiliza inclusiv cu bliţul aparatului, de preferat a se monta un difuzor), folosind modul de Manual 1/200, iar în acest caz diafragma a fost reglată ţinând degetul pe lamela de diafragmă, fără a şti valoarea exactă a acesteia.