fbpx

Inspirația pentru Street (fotografia de stradă)

La un moment dat, am scris un pamflet numit Biserica Fotografilor unde l-am menționat și pe domnul Cartier-Bresson. L-am facut sfânt din simplul fapt că în lumea fotografiei fotojurnalistice și celei de stradă, HCB strălucește cu cea mai puternică lumină. A fost un maestru al fotografiei spontane  și unul dintre primii care a folosit film de 35mm pe un aparat mai portabil (Leica).

Anii 30 ai secolului XX au adus multe schimbări pe plan artistic, cel mai notabil fiind curentul Suprarealist care a început în literatură cu Andre Breton și a devenit și mai accesibil publicului prin pictură.

  • “Suprarealismul este credința în realitatea superioară a unor forme de asociere până atunci disprețuite, în omnipotența visului, în jocul dezinteresat al gândirii.” (André Breton, 1924)
  • “Nu eu sunt bufonul, ci societatea monstruos de cinică și naiv de inconștientă care pretinde că este serioasă numai pentru a-și ascunde mai bine nebunia. Eu, în schimb – nu sunt nebun.” (Salvador Dalí)
  • “Vreau să pictez numai tablouri care evocă mister cu același farmec și precizie specifice vieții spirituale.” (René Magritte)

Henri Cartier-Bresson era adeptul mișcării suprarealiste, fiind la bază pictor, dar nu scotea acest fapt în evidență, mai ales după ce a devenit cunoscut ca un fotograf de succes.

Pe lângă faptul că surprindea neobservat clipe interesante ale timpului său, HCB le și încadra perfect, acest lucru fiind foarte dificil de realizat, mai ales dacă nu ai LCD în spatele aparatului ca să verifici dacă a ieșit bine, în jur de 36 de poziții pe o rolă de film și mult noroc ca să nu pierzi momentul decisiv tocmai când ai rămas fără film.

Henri Cartier-Bresson, un om cu ochi fotografic, zicea despre aparatul său foto că ar fi prelungirea propriei mâini. Se mișca rapid și atât de silențios, încât nu te prindeai că el, de fapt, fotografiază. Iar HCB dansa cu aparatul în mână. Era unul dintre fondatorii legendarei Agenții Foto Magnum de care, dacă nu ai auzit, te sfătuiesc să o cercetezi.

Te voi lasă cu fotografia mea preferată, realizată de marele Cartier-Bresson.

Henri Cartier-Bresson

INDIA. Kashmir. Srinagar. 1948. Femei musulmane la pantele lui Hari Parbal Hill, rugându-se spre răsăritul soarelui din spatele munților Himalaya.

Foto: ©Henri Cartier-Bresson (sursa: www.50lux.com)