fbpx

Prietenul nostru fotograful Iulian Podaru a vizitat targul IAA 2013 (Internationale Automobil-Ausstellung 2013) si ne-a povestit cate ceva despre acesta.

De ce ai ales sa vizitezi IAA 2013?

DSC_5871

Pentru ca e cel mai mare targ auto din Europa, pentru ca masinile ma fascineaza, pentru ca lucrez in domeniu si in incerc sa fiu la curent cu noutatile, pentru ca se poate ajunge din Timisoara in 12 ore de condus. La targ expun atat producatorii de masini, cat si producatorii de subansamble, asa ca daca esti pasionat de inginerie, acolo poti afla detalii despre functionarea motoarelor, a cutiilor de viteze automate, a diferentialelor, a sistemelor de directie, a diferitelor sisteme de franare si asa mai departe.

Cum a fost IAA 2013 fata de editiile precedente?

DSC_5793

La fel ca si la editia precedenta de acum 2 ani, s-a pus accentul pe mediu si pe protectia lui. Masini electrice, hibride, cu emisii cat mai mici de dioxid de carbon, cel mai adesea afisate cu cifre imense. Am mai remarcat cat de nationalisti sunt nemtii. La Mercedes, Audi, BMW era o aglomeratie de nedescris, in schimb la producatorii asiatici sau francezi foarte putina lume.

Exista diferente intre o masina concept si una de serie?

DSC_5678

Am mai observat care sunt diferentele. Au fost mai multe modele care la editia precedenta au fost concepte, iar acum, peste 2 ani, masini de serie. As aminti aici vedetele targului dupa parerea mea – BMW i8 si i3 – mult mai aproape ca design de conceptele lor fata de alti producatori, unde diferentele sunt majore – Renault Captur.

Ce tehnica fotografica ai folosit?

DSC_5136

Despre tehnica fotografica n-ar fi multe de zis – lumina este in general destul de buna, sunt multe proiectare, dar un blit nu strica. In zilele in care targul este deschis tuturor, nu recomand folosirea unui trepied. Fotografiind din mana si dorind un anume unghi/incadrare, poti astepta minute bune pana sa ai cadrul dorit. Se lucreaza cu diafragma inchisa, pentru ca in general se vrea un camp de profunzime maricel pentru a surprinde toate detaliile. Cadre interesante se pot obtine fotografiind detalii, reflexii.