fbpx

Cu nerăbdare am desfăcut cutiile primite de la SinPRO cu două zile înainte de evenimentul la care urma să fiu fotograf. Am descoperit înăuntru un body mic, dar robust, foarte plăcut la atingere şi cu un display impresionant de mare (3 inch), similar cu un display de DSLR.

Am montat obiectivul şi am început să butonez meniul, pentru a mă obişnui cu el. Meniul este foarte prietenos, uşor de dibuit locul unde se află setările pentru ISO sau White Balance, foarte asemănător meniurilor de la rudele lui mai “bogate”, însă simplificat pentru a fi intuitiv şi uşor de accesat. De asemenea, butoanele de navigaţie şi rotiţele de dial au făcut ca experienţa să fie placută, uşoară, fiind bine plasate pe body-ul lui V2. Până în acest moment nu am deschis încă manualul de utilizare, dar am regăsit multe dintre funcţiile deja consacrate Nikon, disponibile ca butoane dedicate.

Am primit, de asemenea, şi două obiective: 10mm f/2,8 şi un zoom, 30-110mm. Recunosc că am rămas surprins de dimensiunile lor. Cu greu îmi puteam închipui că poate exista un obiectiv atât de mic şi cu o focală atât de lungă, zoom-ul fiind echivalentul unui obiectiv de 80-300 mm. Totodată, obiectivul fix, echivalentul a 27mm  f/2,8, montat pe aparat, face ca acesta să fie uşor de purtat într-un buzunar.

Am descoperit şi o funcţie pentru care Nikon 1 V2 este renumit, şi anume faptul că poţi trage în rafală cu 15-40 de cadre pe secundă, ceea ce este impresionant. Poate filma şi în slow motion, e drept, nu la cea mai bună calitate, însă rezultatele sunt, din nou, impresionante.

Am plecat la drum, deci, înarmat cu Nikon1 V2 şi cele trei obiective. Trei sarcini mari şi late mi-au fost trasate de organizatori: câteva fotografii de making of, fotoreportajul evenimentului şi câteva portrete cu personajele principale.

Making of Drumul Crucii

În această parte am folosit în mod special două obiective: cel de 10mm f/2.8 şi cel de 30-110mm. Din cauza timpului scurt în care se derula pregătirea pentru eveniment, am fost nevoit să folosesc un mod semiautomat – prioritate de diafragmă (notat cu A pe rotiţă de dial) şi am folosit compensarea expunerii cu EV. Rezultatele au fost mai mult decât satisfăcătoare, am fost foarte plăcut suprins de cele două obiective şi am decis că le voi folosi şi în timpul evenimentului.

DSC_0614

DSC_0490

Portrete cu personaje 

La Arad, unul din cele şase orase în care s-a desfăşurat Drumul Crucii, am avut la dispoziţie, pentru a ne costuma şi machia, Palatul Culturii din Arad. O clădire superbă, cu o arhitectură care ne ducea cu gândul la interioarele de acum 2000 de ani. Am ales să facem câteva portrete de interior, folosind o sursă de lumină continuă. Mi-ar fi plăcut ca Nikon 1 V2 să fie dotat cu o patină Hot Shoe, pentru a putea sincroniza wireless câteva bliţuri SB-900 pe care le aveam cu mine. Neavând această variantă, am fost nevoit să aleg sursa de lumină continuă. Am folosit un ISO mai ridicat, timpi de expunere puţin mai lungi şi, datorită diafragmei mici (f/2,8), am ales obiectivul de 10mm (27mm în format full-frame). Rezultatele au fost mulţumitoare, valoarea ISO pe care am ales-o a fost 3200, în special pentru a surprinde şi atmosfera locaţiei. Zgomotul de imagine, deşi prezent, nu era supărător, ceea ce a reprezentat un avantaj pentru un senzor atât de mic.

Focalizarea, deşi aveam condiţii improprii de lucru, a fost foarte rapidă. Balansul de alb, pus în mod auto, a funcţionat bine în 90% din fotografiile realizate, cu toate că e o setare uşor de corectat în postproducţie, în special atunci când fotografiezi în RAW. Pentru o expunere corectă am folosit modul manual, pentru că în modurile semiautomate aparatul încerca să îmi dea un rezultat cu o valoare medie a tonurilor şi contrastelor. În schimb, ceea ce îmi doream eu era să obţin nişte contraste puternice în Low Key, prin care să evidenţiez duritatea personajelor.

DSC_1087

DSC_1069 2

DSC_0442

Evenimentul Drumul Crucii

Cu emoţii puternice, mai ales din cauza faptului că totul se desfăşura cu rapiditate, şi fiind înconjurat de mulţime, printre zeci de fotografi şi videografi, reporteri de la canalele de ştiri, am început munca de fotografiere la Drumul Crucii. Fiind afară, am setat un ISO scăzut, am ales modul prioritate de diafragmă şi am început munca. Mai întâi am vrut să văd cum funcţionează în modul normal, cât de repede pot trage cadru cu cadru, şi trebuie să admit că pentru un aparat compact, fie el şi mirrorless, am fost foarte mulţumit. Viteza este bună, focalizarea rapidă sau foarte rapidă şi vizorul luminos. Un mare avantaj al vizorului electronic este faptul că poţi vedea în timp real, fără a face vreo fotografie, modificările sau compensările de expunere, făcute pentru a evita zonele arse sau subexpuse.

Am folosit şi modul High Speed. Din acest punct de vedere, Nikon 1 V2 chiar îşi merită titlul de cel mai rapid aparat foto din lume, nu cred că am întâlnit vreodată ceva la fel de bun. Am ales să trag cu 15 frame-uri pe secundă, ceea ce mi-a permis să obţin momente “îngheţate” în timp, la care în mod normal nu aş fi avut viteza de reacţie necesară. Din pozele succesive realizate, am alcătuit şi un filmuleţ. Singura avertizare la acest mod de lucru este faptul că e nevoie de un card cu viteză mare de transfer, pentru că o simplă apăsare de buton va transfera zeci de megabiţi de date.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BDS-guyml4U&w=580]

Am folosit şi cele două obiective, 10mm şi zoom-ul de 30-110mm (echivalentul a 80-300mm în format full-frame). Unul dintre avantajele majore (pentru momentele în care am fotografiat oameni din mulţime) este faptul că nu este ameninţător. Oamenii te percep ca pe unul de-al lor, care vrea să facă ceva poze. Niciodată nu am avut un obiectiv de 300mm într-o formă atât de plăcută: mic (de doar câţiva centimetri), foarte plăcut la atingere şi uşor de ţinut în mână. Este excelent şi butonul de blocare/deblocare a obiectivului, care ajută atunci când nu este folosit. Obiectivul e blocat la lungimea minimă a lui.

Obiectivul de 10mm a fost de departe preferatul meu. Mic si compact, cu o diafragma de f/2,8, se apropie foarte mult de rudele lui mai mari şi mai costisitoare de la formatul de 35mm. Liniile drepte şi focusul rapid, dar şi distanţa relativ mică faţă de subiect de la care începe să fie în focus, îl recomandă inclusiv pentru fotografii cu pretenţii.

DSC_1698

DSC_1714

DSC_1531

DSC_0871

DSC_0665

Concluzii

Ca la orice aparat de pe piaţă, există atât puncte tari, cât şi puncte slabe. În general, am fost foarte mulţumit de Nikon 1 V2. Focalizarea rapida, 15-40 frame-uri pe secundă – sunt detalii care îl fac să semene cu un DSLR. Rezoluţia de 14,2 megapixeli este mai mult decât suficientă, şi cu al său senzor atât de mic, comparativ cu al unui DSLR, rezultatele sunt spectaculoase. ISO-ul, care poate ajunge până la 6400, are rezultate mulţumitoare,  asta referitor la nivelul de zgomot de imagine la valori ridicate. Meniul este extrem de bine alcătuit, intuitiv, butoanele de control dsunt bine integrate in carcasa si fac ca modificarile sa fie usoare si rapide. Ecranul este impresionat, luminos, cu contrast bun chiar şi în soare puternic.

Totodată, Nikon 1 V2 se adresează mai degrabă pasionaţilor. Îl recomand tuturor care îşi doresc un aparat foarte bun pentru concediu, ce are şi dimensiuni reduse şi care, împreună cu obiectivul de 10 mm, poate fi efectiv băgat într-un buzunar. Mi-ar fi plăcut să fie compatibil cu sistemul CLS de la bliţurile Nikon, ar fi fost cu adevărat un gigant, pentru că imaginile rezultate sunt bune. De asemenea, cred că o patină Hot Shoe l-ar fi făcut mult mai atractiv. Poate că vizorul ar putea fi îmbunătăţit. Deşi este extrem de luminos, nu îţi dă senzaţia unui vizor electronic. Chiar şi aşa, imediat după realizarea fotografiei, pentru un moment este negru, ceea ce nu este foarte plăcut, dacă eşti obişnuit să foloseşti vizorul.

Datorită dimensiunii reduse, acest aparat ar putea fi folosit şi în zone de conflict, de război, sau oriunde nu vrei să fi văzut cu un DSLR şi un obiectiv imens. Din punctul meu de vedere, Nikon 1 V2 este o revelaţie şi cu greu aş fi crezut că într-o formă atât de mică se poate ascunde atât de multă tehnologie.


Sorin Popa mai poate fi urmărit pe site-ul său sau/şi pe Facebook.