fbpx

Nu, nu este vorba de sunet. Zgomotul de imagine reprezintă acele punctulețe (granule), uneori enervante, care apar când “împingem” aparatul să facă poze la ISO mare. Cel mai simplu explicat, ISO este nivelul de sensibilitate a aparatului foto la lumina disponibilă.

Acea granulație apare din cauza temperaturii ridicate a senzorului când dorim să facem poze noaptea sau în condiții de lumină scăzută. Senzorul de imagine e cea mai importantă piesă a aparatului de fotografiat și este responsabil pentru captarea/colectarea luminii, transformând-o într-o imagine. Cu sensibilitatea crescută (ISO ridicat), îndepărtăm nevoia de a folosi blițul aparatului dar cu riscul de a ne trezi cu granulația ridicată (zgomotul de imagine).

În cazul filmului, acel “zgomot” arată mult mai plăcut ochiului decât cel digital. Granulația pe o peliculă, fiind de bază organică, arată rotunjit și cumva mai natural iar în cazul digitalului granulele sunt pătrățoase și mai “ascuțite”.

Prima soluție pentru a reduce din zgomot este să folosim blițul, scăzând ISO-ul sub 400 iar rezultatul este curat, dar atmosfera devine mai “artificială”. Pentru fotografia comercială, blițul se folosește fest dar, de regulă nu cel incorporat în aparat, ci cel declanșat din depărtare. Blițul aparatului, de obicei, aplatizează fața omului, ștergând umbrele.

A doua soluție ar fi un obiectiv “luminos”, adică unul la care diafragma începe cu cifre mici (gen. f/1.8). Multe telefoane mobile au obiective destul de luminoase dar trebuie intervenit asupra celorlalte setări (ISO și timpul de expunere).

Iar a treia soluție este să facem poze la ISO mare și să încercăm să eliminăm din zgomot ulterior, prin post-procesare. Eu fiind iubitor de zgomot analogic, elimin granulația digitală și o înlocuiesc cu cea analogică… sau trag pe film :). Multe programe de prelucrare a imaginilor au și opținea de adăugare a zgomotului (add noise).

Uneori, foarte rar, pozele arată bine cu tot cu zgomotul acela ascuțit, digital. Dar alb-negru, cu contrast ridicat și cu o temă foarte … specială.

Îți doresc cât mai puțin zgomot în anul care vine și cât mai multe expuneri reușite.

P.S. Dacă ai întrebari sau idei sau propuneri, scrie-ne aici și ne vom strădui să răspundem cât mai clar.