fbpx

HDR inseamna High Dynamic Range si se refera la fotografiile ce capteaza intervalul dinamic dintre zonele cele mai luminoase si cele mai intunecate dintr-o imagine, mai bine decat prin metodele digitale de captare. Astfel, fotografiile HDR reprezinta cu mai multa claritate contrastele de luminozitate din scenele reale fotografiate si sunt captate prin diferite expuneri ale aceluiasi subiect fotografiat. Metoda HDR capteaza mai multe fotografii la diferite nivele de expunere, astfel incat mai multe detalii ale imaginii sunt pastrate si evidentiate cat mai aproape de realitate.

10 pasi pentru fotografii HDR

10 pasi pentru fotografii HDRSursa

  1. Alege scena de fotografiat (nu uita ca nu trebuie sa ai niciun fel de miscare in scena).
  2. Seteaza sensibilitatea ISO la ISO 100.
  3. Selecteaza Aperture Priority Mode (Mod Prioritate Diafragma) – o valoare a diafragmei de f/11 sau mai restransa ar trebui sa fie adecvata pentru majoritatea scenelor.
  4. Selecteaza Spot Metering Mode (Metoda de masurare Spot).
  5. Indreapta aparatul foto spre cele mai luminoase si spre cele mai intunecate puncte ale scenei si noteaza timpii de expunere indicati de aparat.
  6. Pune camera pe un trepied.
  7. Concentreaza-te asupra celui mai important element din scena si pune aparatul foto pe manual focus.
  8. Selecteaza Manual Mode (Mod Manual) si pune valoarea diafragmei la f/11 (presupunand ca ai folosit f/11 si in timpul notarii timpilor de expunere).
  9. Acum, incepe fie de la cel mai ridicat timp de expunere, fie de la cel mai scazut, si fa poze intr-o singura treapta de declansare pana ajungi la valoarea opusa. De exemplu, daca timpul de expunere pentru cea mai intunecata parte a imaginii a fost de 1/30 si pentru cea mai luminoasa de 1/480, atunci ar trebui sa fixezi aparatul foto la diafragma f/11, timp de expunere 1/30, ISO 100 si sa faci prima fotografie. Apoi, numai prin schimbarea timpului de expunere la 1/60, vei face cea de-a doua fotografie si tot asa pana ajungi la 1/480. In total, vor fi 5 expuneri de la -2 la +2 exposure value (strop de lumina): 1/30, 1/60, 1/120, 1/240, 1/480.
  10. Iar acum poti trece mai departe la combinarea acestor imagini in HDR folosind Adobe Photoshop sau Photomatrix Pro.

Asteptam si noi sa vedem ce ti-a iesit! Spor la fotografiat!