fbpx

Efectul zoom este folosit in fotografie pentru a da mai multa tensiune imaginii, pentru a contura intr-un mod mult mai dramatic subiectul si pentru a-l face sa para ca se apropie sau ca se departeaza de obiectiv. Procesul de realizare a fotografiei cu efect zoom este unul destul de simplu in teorie, deoarece tot ce trebuie sa faci este sa dai zoom in timpul expunerii. Vei avea insa nevoie de exercitiu pentru a deprinde aceasta tehnica fotografica.

10 pasi simpli pentru fotografia cu efect zoom

10 pasi simpli pentru fotografia cu efect zoomSursa

  1. Echipamentul foto: pentru a realiza fotografii cu efect zoom, ai nevoie de un aparat foto DSLR, de un trepied si de un obiectiv zoom.
  2. Tehnica fotografica: monteaza aparatul foto pe trepied si pune-l in Shutter Priority Mode (Mod Prioritate Expunere) si alege un timp de expunere scazut. La momentul in care declansezi expunerea, trebuie sa incepi sa dai si zoom.
  3. Aceste fotografii pot fi afectate de intensitatea luminii din scena, de tipul de obiectiv folosit si de miscarea aparatului sau a subiectului.
  4. Vei obtine rezultate mult mai bune daca alegi un subiect imobil si daca il plasezi in centrul fotografiei tale.
  5. Timpul de expunere: vei avea nevoie de mai mult timp pentru a realiza o astfel de fotografie, asa ca este recomandat sa alegi un timp de expunere de o secunda sau chiar mai mult.
  6. Lumina poate afecta imaginea realizata, motiv pentru care trebuie sa alegi o scena in care sursa de lumina nu este foarte puternica sau sa folosesti un filtru ND.
  7. Atunci cand incepi sa folosesti zoom-ul este foarte important sa nu te grabesti si sa alegi un proces cat mai lin si mai lent pentru fotografii de exceptie.
  8. Testeaza efectul zoom in si zoom out si vezi care se potriveste cel mai bine fotografiilor tale.
  9. In timp ce folosesti zoom-ul, poti face pauze scurte. In acestea, imaginea ta va aparea mult mai clara, tocmai de aceea majoritatea fotografilor aleg sa plaseze aceste pauze fie la inceputul, fie la finalul expunerii.
  10. Pentru a adauga si mai multe efecte fotografiei tale cu zoom, poti schimba orientarea imaginii din landscape in portrait sau te poti concentra pe fotografii cu surse de lumina puternice.

Asteptam si noi sa vedem ce ti-a iesit! Spor la fotografiat!