fbpx

1. Nu uita de cârligul pentru greutăţi

Unele trepiede sunt dotate cu un cârlig la baza coloanei centrale. Folosiţi acel cârlig pentru a vă agăţa de el geanta cu aparatura foto sau saci cu nisip dedicaţi. Făcând asta, creşteţi stabilitatea trepiedului şi reduceţi astfel mişcările acestuia care ar putea fi provocate de vânt.

2. Foloseşte declanşarea cu întârziere

Declanşarea cu întârziere permite “consumarea” vibraţiilor provocate de apăsarea declanşatorului. O întârziere de cel puţin 2 secunde permite aparatului şi trepiedului să se “liniştească” după ce a fost mişcat de către fotograf în momentul declanşării.

3. Foloseşte telecomanda cu cablu sau wireless

Telecomanda permite declanşarea aparatului de la distanţă fără a mai fi nevoie ca fotograful să apese pe declanşatorul aflat pe aparat, astfel producând vibraţii care ar putea afecta claritatea pozei.

4. Funcţia Mirror Lock-up

Această funcţie este deţinută de majoritatea aparatelor DSLR.  În momentul în care este apăsat declanşatorul, oglinda din interiorul aparatului se dă la o parte din faţa senzorului. pentru ca acesta să fie expus luminii, apoi revine la locul său iniţial. Din cauză că această acţiune este mecanică, evident că nu este lipsită de vibraţii. Pentru a se evita vibraţiile provocate de mişcarea oglinzii, funcţia mirror lock-up ridică oglinda la declanşare, o ţine în această poziţie o perioadă scurtă de timp (întârziind astfel declanşarea imediată), apoi produce declanşarea. În final, oglinda coboară când imaginea nu mai poate fi afectată de vibraţiile produse.