Nu se cunoaşte cu exactitate anul în care s-a născut Henry Clarke. Unii spun că ar fi anul 1917, iar alţii amintesc de 1918 sau 1919. Noi optăm pentru 1918 şi, tocmai azi, 16 decembrie, se împlinesc 94 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi fotografi de modă ai lumii.
Henry Clarke a fost un fotograf american originar din Los Angeles, California. În 1946, se mută la New York şi se angajează temporar ca asistent în studioul foto al revistei Vogue. Acolo descoperă pasiunea pentru fotografie, având ocazia să observe stilurile de lucru ale faimoşilor fotografi precum Cecil Beaton, Irving Penn şi Horst P. Horst. În scurt timp se înscrie la un curs de fotografie din cadrul Noii Şcoli de Cercetare Socială, învăţând de la Alexey Brodovitch cum să combine fantezia modei cu energia fotoreportajului. În aceeaşi perioadă, Clarke învaţă de unul singur cum să folosească Rolleiflex şi realizează că viitorul fotografiei depindea foarte mult de apariţia unor aparate mult mai mici şi mai adaptabile.
În anul 1949, Clarke pleacă de la Vogue şi începe cariera de fotograf ca liber profesionist. Norocul îi surâde peste ocean, la Paris, unde începe să colaboreze cu revistele Femina, L’Album de Figaro şi Harper’s Bazaar; cu renumiţi deigneri ca Jean Desses şi Molyneux. Toate aceste colaborări i-au pavat calea în lumea modei, ajungând, la mijlocul anilor ’50, să lucreze exclusiv pentru Vogue. Fotografiile sale captau incredibila eleganţă a femeii moderne: vie, îngrijită şi seducătoare. A lucrat cu cele mai bune modele ale vremii, cum ar fi Suzy Parker, Ann Sainte Marie şi Bettinam. Clarke a realizat şi o serie de portrete ale câtorva dintre cele mai celebre femei din lume: Coco Chanel, Sophia Loren, Anna Magnani şi Maria Callas. Alte femei faimoase pe care le-a fotografiat au fost Ducesa de Windsor, prinţesa Thailandei şi Robin Duke.
În anii ’60, Diana Vreeland, editorul revistei Vogue, îl trimite pe Clarke în Siria, Iran, India şi Mexic. Acesta reuşeşte în fotografiile sale să surpindă culorile exotice ale acelor locuri, juxtapunând ultimele trenduri ale modei cu arhitectura siturilor arheologice din jurul lumii. La finalul acestor călătorii, Clarke şi Vreeland au creat ceea ce astăzi se numeşte travel fashion. Toate fotografiile cu colecţii haute couture şi cu femeile elegante care le purtau au fost publicate într-o carte, intitulată “L’Elegance des Annees Cinquante” (“Eleganţa anilor ’50”).
În anii ’70, Clarke începe să lucreze din nou ca liber profesionist şi participă cu diverse expoziţii. În 26 aprilie 1996, moare de leucemie la vârsta de 77 ani, în Le Cannet. Şi-a lăsat toată arhiva de fotografii Muzeului de Modă şi Costume din Paris şi a numit Institutul Pasteur drept beneficiar universal al averii sale.
Din păcate, nu am găsit nicio fotografie în care să apară Henry Clarke, dar puteţi să vedeţi o parte din munca sa aici.
sursă foto – Ivy Nickolson de Henry Clarke (cca. 1950)