Cu toţii ne dorim să realizăm fotografii de peisaj cu o calitate bună, în special când mergem într-o excursie pentru a păstra amintiri cât mai frumoase. Pentru utilizatorii de DSLR, . Filtrul se montează în faţa obiectivului şi se găsesc sub diferite dimensiuni pentru a fi compatibil cu obiectivul aparatului. Acesta elimină reflexiile de pe corpuri lucioase, măreşte saturaţia culorilor, reduce iluminarea excesivă a cerului albastru, norii vor rămâne neschimbaţi şi se va crea un contrast între acestea. Filtrul are un inel care se roteşte pentru a intensifica efectul de polarizare.
Acest filtru nu trebuie să lipsească din trusa de fotografie, mai ales dacă plecaţi la munte sau la mare sau pentru a fotografia în natură. Ajută foarte mult şi la fotografia de portret outdoor, anulând reflexiile de pe subiect şi aducând mai multe detalii pe zonele cu reflexii.
Atenţie pentru cei care folosesc 18-55mm (Canon, Nikon): filtrul îl veţi regla doar după ce veţi realiza focalizarea, deoarece obiectivul roteşte filtrul în momentul în care face focus. Dacă doriţi să fotografiaţi printr-un geam, efectul va fi intens in momentul când fotografiaţi la 45 de grade faţă de acesta. Nu folosiţi filtrul pe timp de seară, deoarece luminozitatea obiectivului va scădea.
Mai jos aveţi câteva exemple, în care a fost utilizat/testat un filtru de polarizare.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=DfPb2W7IZeA&w=580]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KdyBErqowdE&w=580]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HQ0OsDhfyRs&w=580]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=37ZJ37gvv2E&=580]