fbpx

Fotografierea fumului este o parte interesanta a fotografiei, una mai artistica si mai complexa. In fapt, este un proces de fotografiere destul de simplu, care trebuie realizat intr-un spatiu inchis si cu o serie de echipamente foto la indemana. Desi rezultatele sunt de cele mai multe ori imprevizibile, pot da nastere unor fotografii deosebite.

Echipament foto pentru fotografierea fumului

Echipament foto pentru fotografierea fumuluiSursa

Pentru a face cele mai reusite poze cu fum, trebuie sa ai la indemana cateva echipamente foto. Aparatul foto este de la sine inteles, insa ar fi de preferat sa fie un DSLR. De asemenea, vei avea nevoie de un blit, preferabil unul care iti permite sa-i regelzi intensitatea. In plus, este de preferat sa ai un declansator de blit wireless sau cu cablu de conectare. Un trepied si materialele pentru a stopa lumina blitului sunt ultimele elemente pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand fotografiezi fumul.

Pe langa echipamentele foto mentionate mai sus, vei avea nevoie de un fundal negru pentru pozele tale. La acesta va trebui sa adaugi o lampa fixa sau orice alta sursa de lumina similara, betisoare parfumate cu care sa creezi fumul, o bricheta sau o cutie de chibrite si un recipient in care sa colectezi cenusa.

Pregatirea pentru fotografierea fumului

Pregatirea pentru fotografierea fumuluiSursa

Inainte de toate, trebuie sa pregatesti fundalul negru pentru fotografiile tale cu fumul. Pune betisorul parfumat pe un suport, iar lampa fixa intr-o parte fata de acesta, astfel incat fumul sa fie proiectat in lumina acesteia. Pune blitul de partea cealalta a mesei fata de lampa. La final, aseaza aparatul foto pe trepied si indreapta-l spre betisorul parfumat si seteaza Manual Focus.

Setarile aparatului foto si ale blitului pentru fotografiile cu fum

Setarile aparatului foto si ale blitului pentru fotografiile cu fumSursa

 • Diafragma: f/11 sau mai mult.
 • Timpul de expunere: 1/200 sau 1/160.
 • Sensibilitatea ISO: ISO 100 sau mai putin.
 • Mod RAW.
 • White balance pentru blit.
 • Setarile blitului: cu blitul in mod manual, zoom atat de mult cat se poate si seteaza puterea blitului dupa ce faci cateva teste.

Editarea fotografiilor cu fum

Editarea fotografiilor cu fumSursa

Pentru a edita fotografiile cu fum, trebuie sa le deschizi in format RAW in Photoshop. Acum poti incepe sa te joci cu fotografia ta pentru a o face si mai frumoasa si mai deosebita. Poti adauga culoare fumului din fotografia ta pentru a-l face si mai spectaculos. Pentru aceasta ai la dispozitie mai multe meotde:

 • Click pe imagine > Adjustements > Hue Saturation – ajusteaza sliderele pentru mai multe efecte.
 • Click pe imagine > Adjustements > Photo filter – alege orice filtru si vezi ce efect are asupra fumului.
 • Click pe imagine > New > Layer sau Shift+Ctrl+N – pentru a crea un nou layer; selecteaza Gradient Tool (G), alege gradientul dorit si plaseaza-l prin tragere peste imagine; schimba blending mode pe multiply si coloreaza fumul.

De asemenea, poti folosi layerele pentru a crea forme interesante in poza ta cu fum. Pentru aceasta trebuie sa urmezi pasii de mai jos:

 • Edit > Transform > Flip Horizontal – astfel optii exact opusul primului layer.
 • Click pe imagine > Canvas size – dubleaza latimea imaginii; apoi aliniaza cele doua layere pentru a forma o noua imagine.

Cu ajutorul sfaturilor noastre poti face unele dintre cele mai interesante fotografii cu fum. Mai mult decat atat, poti edita fotografiile tale in Photoshop, pentru a crea poze si mai spectaculoase. Spor la fotografiat si la editat!