fbpx

De multe ori admiram fotografiile in care detaliile sunt atat de bine evidentiate incat par a fi reale. Aceasta este fotografia in care accentul este pus pe texturi, in care o umbra, o forma, o culoare sau lispsa uneia dintre ele este cea care da imaginii un aspect realist. Fie ca e vorba de stropi de apa pe o petala de floare, de croiala unui material, fie ca e vorba de nuantele unei peisaj natural, si tu poti realiza o fotografie reusita cu texturi, daca urmezi sfaturile noastre!

Subiecte perfecte pentru o fotografie de textura

Subiecte perfecte pentru o fotografie de textura

Daca vrei si tu sa faci o fotografie de textura reusita atunci trebuie sa te orientezi asupra unor subiecte anume. Acestea iti vor reliefa intreaga imagine mult mai accentuat si vor scoate in evidenta detaliile. Prin urmare, imaginile asupra carora ar trebui sa te concentrezi sunt cele care surprind detaliile, modele, culorile sau profunzimea de camp unui subiect. Texturile se gasesc astfel in majoritatea obiectelor din jurul tot! Tot ce trebuie sa faci este sa le privesti cu atentie!

Insa, lucrul cel mai dificil este sa descoperi o textura interesanta, atractiva pentru privitor, care sa transmita ceva prin fotografia realizata de tine. Asadar, trebuie sa exersezi cat mai mult, sa te apropii de subiectele tale pentru a descoperi texturile demne de a fi fotografiate. Cu timpul, iti vei forma ochii pentru a selecta texturile imediat!

Primii pasi in fotografierea texturilor

Primii pasi in fotografierea texturilor

Inainte de toate, trebuie sa privesti subiectul tau prin lentilele aparatului de fotografiat si sa analizezi situatia. Estomparea subiectului, miscarea rapida si blurul din aparatul foto te vor impiedica sa faci poze reusite cu texturi. Astfel, este important sa alegi un subiect stabil, de care sa te poti apropia si pe care sa-l poti fotografia linistit. In privinta aparatului foto, functia macro iti va fi de foarte mare ajutor atunci cand vrei sa captezi textura.

In plus, trebuie sa fii atent si la unghiul de fotografiere! Cea mai buna recomandare ar fi sa pozitionezi senzorul aparatului foto fata in fata cu subiectul fotografiat. Numai asa te vei putea bucura de profunzimea de camp texturilor si de o captare nedistorsionata a acestora.

Folosirea luminii in fotografiile cu texturi

Folosirea luminii in fotografiile cu texturi

Retine: lumina este vitala in cazul fotografiilor cu texturi! Pe cat posibil, este ideal sa ai o sursa de lumina naturala, puternica, pentru ca aceasta te va ajuta sa reliefezi mai bine detaliile si sa scoti in evidenta culorile. Evita sa faci fotografii cu texturi in lumina slaba, pentru ca nu vei reusi sa surprinzi detaliile, ci doar imagine estompate.

Daca nu ai lumina suficienta, atunci lasa fotografia pe alta data. Blitul nu te va ajuta in acest caz si nu va compensa lipsa luminii. Atunci cand folosesti blitul, lumina artificiala este directa si cade pe subiectul fotografiat, estompandu-i culorile si distorsionand detaliile profunde ale texturilor.

Compozitia unei fotografii cu texturi

Compozitia unei fotografii cu texturi

Compozitia este foarte importanta atunci cand fotografiezi texturi. In primul rand, este foarte important sa alegi un subiect cu modele sau culori contrastante sau asortate, pentru a evidentia texturile. Un subiect monocrom, care acopera intregul cadru, ar putea parea plictisitor, iar imaginea nu ar mai capata atat de multa profunzime de camp in privinta texturilor continute. Contrastele sunt cele mai indicate, mai ales atunci cand incerci sa evidentiezi detaliile unei texturi.

Fotografia poate fi compusa in doua moduri diferite, in functie de subiect. Atunci cand fotografiezi o textura, cea mai folosita metoda este apropierea de subiect si compunerea imaginii dintr-o singura textura, prin folosirea functiei macro. Insa, atunci cand incerci sa surprinzi o textura intinsa, cum este nisipul unei plaje, de exemplu, este indicat sa te indepartezi putin de subiect, pentru a reflecta, dincolo de detalii, si dimensiunea acesteia.

In concluzie, studiaza detaliile pe care le regasesti in jurul tau in culori, modele sau in profunzimi, pentru a surprinde cele mai interesante fotografii cu texturi. Exercitiul repetat iti va antrena simturile si te va ajuta sa descoperi texturi surprinzatoare si captivante in toate obiectele care te inconjoara in viata de zi cu zi! Ia cu tine aparatul foto peste tot si nu uita ca ne poti trimite si noua fotografiile tale cele mai reusite!