fbpx

Unul dintre cele mai cautate genuri de fotografie este fotografia de copii. Parintii mandri de odrasla lor isi doresc un portret cat se poate de bine facut cu noul membru al familiei, portret pe care sa il poarte cu mandrie in portofel, sa il agate pe perete etc.

Unul dintre contractele mele cele mai stabile este realizarea  unui calendar, pentru o fundatie de caritate, Fundatia Estera, cu copilasii din programele lor. Asadar, am sa va prezint in continuare cum am ales sa fotografiez copilasii, pentru calendarul din 2012:

Din start mi-am propus o diafragma destul de inchisa, f/13, pentru a avea un camp de profunzime mai mare, astfel incat sa atat copilul, cat si obiectele din decor sa fie in clar, ele ajutand la “culoarea” finala a fotografiei. De asemenea mi-am propus ca subiectul, respectiv copilul, sa fie iluminat uniform, fara umbre tari, cu o lumina difuza, pentru un aspect final placut si cu tenta optimista.

Asadar, am aranjat luminile in studio folosind un numar de trei surse de lumina, un softbox mic de 40 cm, un octobox de 135 cm si un reflector cu grid de 18 cm, aranjate ca in schema de mai jos.

Aranjare studio foto

Relatia dintre lumini a fost urmatoarea:

  • Octoboxul a fost setat pentru o expunere corecta la f/13 si l-am folosit ca lumina principala.
  • Softboxul, asezat la 45 grade fata de subiect, a fost setat pentru f/9, fiind folosit ca o lumina de umplere.
  • Pentru lumina de fundal am ales un reflector de 18 cm cu grid, pentru a avea iluminata doar o anumita zona din fundal, realizandu-se astfel un gradient placut. I-am setat puterea pentru f/5.6-8

Fotografii copii Sedinta foto copii

Rezultatul arata in felul urmator:

Tehnica fotografica copii Cum sa fotografiezi copii

Sfaturi fotografie copii

Sfaturi utile:

  • Pregateste intotdeauna cadrul in care urmeaza sa fotografiezi dinainte, cu setarile corecte ale luminilor si ale camerei.
  • O sedinta foto nu poate dura mai mult de 20-30 minute, dupa care bebelusul isi va pierde interesul.
  • Afla inainte daca copilasul poate sta in pozitia asezat sau nu, pentru a putea sa gandesti un scenariu realist.
  • Pentru copiii peste 5 luni, asigura-te ca ai un asistent care sa ii atraga atentia in locul in care doresti. Obiectele care fac galagie sunt recomandate.

Acestea fiind spuse, calendarul va fi plin de poze haioase si colorate, cu cele mai adorabile modele pentru fotografie!

Spor la treaba!

Urmareste portofoliul de fotografie al lui Sorin Popa si pagina de Facebook Sorin Popa.