fbpx

Panning-ul este o tehnică de fotografiere a unui subiect în mişcare, în care fundalul apare mişcat, dar subiectul este clar. Asta se obţine mişcând camera orizontal după subiect, încadrându-l tot timpul în acelaşi loc pe toată durata expunerii (orizontal, pentru că majoritatea subiectelor se deplasează pe orizontală, dar poţi face panning şi la un avion care face acrobaţii, mişcarea fiind pe verticală). Pentru panning se vor lua în considerare următoarele aspecte:

Setările aparatului (diafragmă şi timp de expunere)

Diafragma potrivită pentru un panning trebuie să fie înschisă, pentru a obţine un câmp de profunzime mai mare, în care să intre tot subiectul. Dacă se va folosi o diafragmă de f/2.8, rişti să ai doar jumătate de maşină clară şi cealaltă jumătate în ceaţă (sau chiar mai puţin de jumătate). Se poate începe cu f/8 sau chiar mai închisă în funcţie de lăţimea subiectului.

Timpul de expunere se alege în funcţie de viteza subiectului. O maşină de Formula 1 va avea nevoie de un timp de expunere mai mic decât o maşină oarecare care circulă prin oraş. Se poate începe cu diafragma f/8 şi un timp de expunere de 1/100s. În funcţie de viteza maşinii acest timp se micşorează sau se măreşte.

1234Mişcarea aparatului (cel mai important aspect) 

Aici se greşeşte cel mai des şi mai uşor şi dacă aţi încercat multe setări, dar nu aţi obţinut un rezultat bun, mai mult ca sigur că nu aţi mişcat aparatul cum trebuie. Cele două greşeli sunt:

– mişcarea aparatului după subiect, corpul stând fix;
– mişcarea capului cu aparat cu tot după subiect, corpul stând fix.

Aceste mişcări dau greş, deoarece subiectul iese foarte uşor din câmpul de profunzime. E ca şi cum câmpul de profunzime ar “desena” un semicerc perfect pe subiect şi nu se deplasează “în paralel” cu el, ţinându-l în acelaşi loc. Urmărirea subiectului nu se face mişcând mâinile şi capul după subiect, deoarece cresc şansele ca maşina să iasă din cadru mult mai uşor. Mişcarea corectă este facută din şolduri, cu umerii drepţi, ţinând capul şi aparatul foto nemişcat.

Încadrarea

Pentru început, poziţionează subiectul în mijloc, ca aparatul să focalizeze pe el mai uşor sau foloseşte focusul manual. Nu încadra prea strâns subiectul, ci lasă-i spaţiu în toate părţile, până stăpâneşti tehnica şi rezultatele finale le vei obţine prin crop. Dacă încadrezi prea strâns, nu vei mai putea să înclini cadrul şi să dai o senzaţie mai mare de mişcare. Cea mai sigură încadrare este cea în mijloc, pentru că în acest caz şansele de a da greş sunt mai mici şi posibilitatea de a înclina cadrul la post-procesare creşte. Înclinarea cadrului se face pentru a accentua senzaţia de mişcare, dar nu exageraţi cu ea. Înclinarea cadrului nu trebuie să depăşească 10-15 grade.

Locaţia

123Cea mai bună locaţie pentru un panning este curba, deoarece este o zonă de panning controlată. În curbă, maşinile încetinesc şi accelerează, astfel se poate intui mult mai uşor “comportamentul” maşinii, ştiind exact ce se va întâmpla.

Încercaţi întotdeauna să observaţi locaţia, nu subiectul. Dacă cunoşti locaţia şi stai cinci minute să vezi cum se circulă, vei şti exact cam de unde încep maşinile să frâneze, să vireze, să accelereze şi ce timp de expunere este necesar. Am ales maşinile ca subiect principal al acestui tutorial, deoarece pe ele se învaţă cel mai uşor tehnica panning-ului şi nu sunt un subiect greu de găsit.

Sursă foto: Wikipedia