fbpx

Probabil că de când te-ai apucat de fotografie ai auzit în mod repetat următorul lucru: “fotografiază în RAW”. Dar ce înseamnă asta cu adevărat? De ce este atât de important? Voi încerca să răspund la aceste întrebări în cele ce urmează. Pentru a începe în ordinea corecta, trebuie să înţelegem ce este formatul RAW?

RAW este formatul care conţine toate informaţiile captate de senzor atunci când apeşi pe butonul de declanşare. Mai este numit şi “negativ digital”. Ceea ce este extraordinar este faptul că începând de la cele mai ieftine aparate de tipul point and shoot, şi până la modele de vârf, pentru oricare dintre ele aveţi opţiunea de a fotografia în format RAW. Foarte puţine modele de aparate, doar cele mai rudimentare, nu au această opţiune.

Avantajele fotografierii în format RAW:

1. Un nivel mai înalt de calitate!

2. Captează nivele mai înalte de luminozitate.

3. Mult mai uşor de corectat o fotografie subexpusă/supraexpusă în mod dramatic.

4. Corecţia uşoară a balansului de alb.

5. Detalii mai bune.

6. Editare non-distructivă.

Unul dintre motivele principale pentru care fotografiem RAW este faptul că putem corecta greşeli majore de fotografiere, fără a pierde din calitatea imaginii. Desigur, nu este recomandat să abuzăm de aceste avantaje şi să lucrăm mai neglijent.

POP_4470

POP_4578

POP_5000

Imaginile de mai sus au fost procesate în Adobe Camera RAW. Pe marginea imaginii puteţi vedea ce anume am modificat pentru a aduce imaginea la nivelul de calitate dorit.


 Sorin Popa mai poate fi urmărit pe site-ul său sau/şi pe Facebook.