fbpx

Alexandru Huțu, fotograf din Timișoara, are 17 ani și ma surprinde în continuu cu calitatea fotografiilor realizate.

SinPRO: Salut! De cât timp ești fotograf?

Am început să studiez compoziția și diferite tehnici de prin 2009, de când aveam 12 ani. Și înainte de asta, luam un aparat în mână cu fiecare ocazie.

S: Cum ai descrie stilul tău?

Spontan și natural. Pasiunea mea este fotografia de stradă, dar îmi place să experimentez și cu alte genuri, precum fotografia de sport.

S: Cu ce aparate foto lucrezi?

Pe film trag cu un Nikon FM și cu un Rolleicord din anii ’40 pe format mediu. Când trebuie să folosesc digital, “arma” mea e Nikon D7100.

S: Dacă ai fi pus să alegi un singur obiectiv, care ar fi acela și de ce?

Probabil că aș alege Voigtländer 40 mm f/2. E compact, construit din metal și, partea mea preferată, inelul de focus e incredibil de smooth. Pe film e perfect pentru nevoile mele, dacă aș trage mai mult pe DX poate aș alege altceva, precum un Nikon 10-24 mm.

S: Cât de importantă e post-procesarea/prelucrarea în fotografia ta?

Deloc importantă; fotografiile pe film nu le editez, rareori folosesc crop. Pe digital mă joc doar cu expunerea, contrastul și alte ajustări simple.

S: Ai în plan ceva echipament nou și dacă da, la ce tragi cu ochiul?

Vreau să mă abțin din a cumpăra echipament nou, dar nu pot să nu mă uit la ultimul Ricoh GR, mi s-ar potrivi perfect.

S: Ce cărți din domeniul fotografiei ți-au plăcut și ce ți-a plăcut din ele cel mai mult?

“Magnum Contact Sheets” e o colecție frumoasă de fotografii celebre, dar e în special o carte informativă, pentru că îți arată procesul de alegere a fotografiilor bune de pe un întreg film din portofoliul unor fotografi binecunoscuți. Mi-a plăcut și albumul “Mediafax Foto 1990-2011” care are fotografii jurnalistice din România, un domeniu care mă interesează.

S: Cand fotografiezi, cât te iei după instinct și cât după planificare?

Cea mai detaliată planificare este stabilirea unor locații în care vreau să ajung. Întotdeauna fotografiez orice întâmplare interesantă din jurul meu și încerc să fiu acolo, să fiu prezent, dar în același timp să mă amestec în peisaj, să nu fiu un intrus.

S: Planuri pentru viitor? Expoziții? Cărți fotografice?

Aș vrea să organizez prima mea expoziție, dar încă mai am de construit un portofoliu solid. Sper că voi reuși până la sfârșitul anului.

S: Poți numi un fotograf din colectivul tău pe care îl admiri în mod particular?

Sincer să fiu, de la tine am învățat foarte multe în ultimii doi ani, din toate conversațiile și sesiunile de fotografiat prin oraș. Aș putea zice că ești mentorul meu în ceea ce privește fotografia.

S: Am mai avea o rugăminte, ne poți arăta 4-6 fotografii care reprezintă stilul tău?

alex-hutu-04-sinpro

alex-hutu-01-sinpro

alex-hutu-06-sinpro

alex-hutu-02-sinpro

alex-hutu-05-sinpro

alex-hutu-03-sinpro

 

Mai multe fotografii găsești aici: http://alexhutu.ro/