fbpx

Ivica Ivanović e născut în Bor (Serbia) și s-a îndrăgostit de fotografie în liceu. Momentan nu are un domeniu preferat, trage de la fashion la sport.

De cât timp ești fotograf?

Fotografiez din liceu. Foloseam un Zorki 4 al tatălui meu. Fotografia serioasă și intensivă a început din 2008 după ce am cumpărat Minolta Maxxum 3xi. Experimentele făcute pe film pot fi cam scumpe, așa că am trecut pe digital cumpărând un dSLR Nikon D3000 prin 2010. Încă îl folosesc.

Cum ai descrie stilul tău?

Nu pot spune cu siguranță că am ajuns, ca fotograf, să am un stil care mă reprezintă. Mă mulez după subiect, temă șamd. Se poate observa o diferență față de fotografiile făcute de mine mai de mult și acum, ceea ce ma încântă.

Dacă ai fi pus sa alegi un singur obiectiv, care ar fi acela și de ce?

Nu am avut prea multe ocazii să testez mai multe obiective dar cel preferat din trusa mea ar fi 35mm f/1.8. Este mic, ușor, „ascuțit” și utilizabil în diverse situații.

Ai în plan ceva echipament nou și dacă da, la ce tragi cu ochiul?

Tot timpul există planuri pentru achiziționarea echipamentului nou. Banii reprezintă o problemă dar asta nu mă oprește să mă documentez. Sunt constant pe fază cu ce apare nou la lumini, caut mai ales echipament ușor și portabil ca să micșorez pachetul pe care îl car după mine. Visez la mai multe obiective și, în principu, am o listă aproape finisată dar totul depinde de corpul aparatului pe care îl voi cumpăra în viitor și ce presupun ca preț acele obiective ca să nu coste cât un rinichi și jumatate din ficat.

Ce cărți din domeniul fotografiei Ți-au plăcut și ce ți-a plăcut din ele cel mai mult?

Aici mă declar vinovat. Nu că nu aș citi dar prefer informații scurte și la obiect. Prefer Internetul.

Când fotografiezi, cât te iei după instinct și cât după planificare?

Mă strădui să fac un plan înainte de fiecare sesiune dar ajung să mă bazez pe instinct.

Planuri pentru viitor?

Reînnoirea echipamentului, citit mai mult, cristalizarea unui stil, îmbunătățirea portofoliului, creearea relațiilor noi cu oameni creativi și a pune în practică idei noi. Bineînțeles că dacă totul decurge după plan și crește și contul bancar, voi începe și demersuri pentru cucerirea pământului 🙂

Expoziții?

Mă gândesc tot timpul. Dar aștept să fiu “troznit” de o temă, o scenă… cu care să mă contopesc complet și să scot lucrări destul de bune pentru a le publica.

Cărți fotografice?

Sincer să fiu, nu m-am gândit nicio dată să scot una. Pe lângă o expoziție, rămâne și o carte ca idee pentru viitor.

Poți numi un fotograf din colectivul tău pe care îl admiri în mod particular?

Nu am preferințe stricte sau pe cineva cu care să mă identific sau să-l cred idol. Pur și simplu sunt interesat de prea multe genuri și direcții în fotografie ca să pot scoate pe cineva anume în evidență. Urmăresc lucrările mai multor fotografi din Serbia și din străinătate și, bineînțeles, ale prietenilor mei care sunt cei mai buni critici și aliați. E OK să ai un idol și să te bucuri de creațiile lui dar să ai grijă să nu îți transformi propriile lucrări în copii mai puțin reușite ale originalului. Din când în când este bine să urmărești munca altora, tehnicile lor și cum își gândesc creațiile dar asta doar ca să trezești propria inspirație, să devii mai creativ cu propriile lucrări. Ideea este să devii tu, la rândul tău, inspirația pentru alți fotografi.

Am mai avea o rugăminte, ne poți arata 4-6 fotografii care reprezinta stilul tău?

Ivica Ivanovic - 0002 - 750px

Ivica Ivanovic - 0005 - 750px

Ivica Ivanovic - 0001 - 750px

Ivica Ivanovic - 0007 - 750px

Victory Rain

Enduro by Ivica Ivanovic-500px-sinpro

Mai multe fotgrafii, găsești aici: https://500px.com/IvicaIvanovic