fbpx

Ești începător și ai nevoie de un aparat foto sau ai deja un aparat dar după doi ani s-a schimbat totul radical și 12 mega pixeli au devenit 24?

Întrebarea veșnică în ambele cazuri este: ”Ce aparat să-mi iau?” Un lucru este cert și anume că avem de unde alege dar nu este neapărat și foarte simplu pentru că prea multe opțiuni pot încurca.

La noi, lumea știe foarte bine de mărci gen Canon sau Nikon și prescurtarea dSLR a ajuns la multe urechi, dar există și alte tipuri de aparate foto și alte mărci de care oamenii nu prea au auzit sau nu au apucat să le vadă fizic. Fuji este una dintre mărcile care poate fi foarte interesantă celor care sunt pasionați și de designul aparatului, nu doar de performanțele lui. Sony iese în evidență prin inovativitate și scoate aparate din ce în ce mai compacte ca mărime dar și performante în același timp. Olympus este vechi pe piața foto dar, ca și Sony, are multe inovații și încearcă să gândească progresiv. Nu voi enumera modelele aparatelor și nici specificațiile lor pe îndelete, ci voi face doar o prezentare a tipurilor de aparate foto care există momentan pe piață ca să încerc să te ajut să faci alegerea cea mai potrivită când vine vorba de achiziționarea unui aparat foto.

Voi începe cu aparate fotografice reflex cu obiective interschimbabile (cunoscute și sub abrevierea DSLR pentru engleză digital single-lens reflex). Un dSLR oferă puritatea vizuală folosind un sistem de oglindă cuplată cu pentaprismă sau o penta-oglindă (la modele mai ieftine) prin a transmite ochiului prin vizor exact ce vede obiectivul (lentilă) din față aparatului fotografic. Aici intervine o altă sumedenie de opțiuni, adică întrebări: ”Ce marcă să-mi iau? Cu ce obiectiv?” Nikon, la fel ca rivalul lor nr.1, Canon, are o gamă foarte largă de obiective.

Dar înainte de a alege un aparat dSLR ia în considerare faptul că exista și alte tipuri de aparate și anume Mirrorless (fără oglindă) care datorită faptului că nu au oglindă ci îți arată pe ecran (sau vizor) ce vede senzorul aparatului (Imaginea este prima dată prelucrată de procesorul aparatului după care o putem vedea), devin foarte compacte. Primele modele ale aparatelor fără oglindă produse de Olympus și Panasonic erau lente și nu impresionau prin numărul de mega pixeli iar acumulatorul se descărca foarte repede, aparatul fiind în totalitate electronic. Mai nou aparatele fără oglindă au ajuns să atragă chiar și profesioniști prin faptul că sunt mult mai portabile față de un dSLR iar viteza de auto focus și autonomia acumulatorului cresc la fiecare model care apare nou. Olympus, Sony, Fuji, Panasonic sunt liderii în domeniul mirrorless cu toate că și Canon și Nikon au încercat să producă versiunile lor de aparate fără oglindă.

Și nu în ultimul rând avem categoria telefoanelor mobile și aparatelor fotografice compacte. Am pus telefoanele mobile înaintea compactelor să demonstrez importanța primei variante. Un prieten bun de-al meu, îmi tot arată telefonul lui care face fotografii de 38 de mega pixeli. În mod normal mulți pixeli băgați pe o suprafață mică, nu aduceau nu știu ce calitate dar producătorii telefoanelor mobile apelează la tehnologii noi și caută soluții pentru a face dispozitivele mici să facă fotografii mari și bune. Din punctul meu de vedere este firesc să evoluezi și să mergi în direcția portabilității și a performanței. Singurul avantaj al unui aparat fotografic compact față de un smart phone ar fi obiectivul cu zoom dar nu va dura mult până nu va apărea primul obiectiv ultra zoom foarte mic și performant.

Deci, avem aparate fotografice reflex sau dSLR, avem aparate fără oglindă sau Mirrorless, am uitat să menționez și aparatele compacte cu senzor mare după care putem încheia povestea cu telefoanele și compactele cu senzor mic. Cu ce aparat vrei să fotografiezi? Care dintre tipuri crezi ca ți se potrivește cel mai bine? Totul se rezumă la urmatoarea întrebare: ”Pentru ce vrei să-îl folosești?”

În mod normal, dacă vrei să devii profesionist trebuie să-ți iei și echipament pe masură (adică tot profesional). Dar acest ”normal” devine discutabil dacă locuiești în Estul Europei. Cine căștigă atâția bani ca să-și ia un aparat dSLR profesional care la rândul lui costă câteva mii de Euro (în cel mai bun caz) cuplat cu un obiectiv performant care costă tot atâta?

Soluția pentru cei care au ales calea de fotograf profesionist dar nu dispun de fonduri suficiente pentru o mașina nouă, pardon! pentru echipament foto profesional, pot începe cu aparate mai ieftine și cu timpul să investească în obiective din ce în ce mai bune că, ulterior, să ajungă și la un full frame. În poză de sub se pot vedea diverse mărimi de senzor.

marimi de senzor
O greșeală destul de frecventă în achiziții de echipament foto este de-a cumpăra un aparat (body) foarte performant pe care pui un obiectiv foarte ieftin. Mai bine este vice-versa. Sticla bună își pastrează valoarea iar aparatul nu.

Mai nou, majoritatea fotografilor pe care-i cunosc vor să devină profesioniști și fac totul posibil ca să ajungă la scule profi. Cei care vor să fotografieze doar din pasiune nu sunt neapărat obligați să investească în echipament scump pentru că, într-un final, toate tipurile de aparate fotografice (împreună cu telefoanele mobile), fac exact același lucru: captează lumina în așa fel încât să poți surprinde atmosfera unui loc și să păstrezi momentul și subiectul dorit pentru posteritate :).

Dacă m-aș pune să explic în detaliu toate tehnologiile noi cu fiecare model de aparat în parte, cred ca ar ieși un roman cu multe pagini. De aceea te invit cu drag, la noi în magazin ca să putem discuta pe îndelete despre cele mai bune opțiuni de aparate pentru nevoile tale. În cazul în care dorești să înveți mai mult despre fotografie sau partea de post procesare, apelează la noi cu încredere. SinPRO îți stă la dispoziție!