fbpx

Notan (reprezintă un concept de design japonez care implică jocul și plasamentul luminii și a întunericului când sunt puse unul lângă altul într-o lucrare de artă).

Trecerea de la toamnă la iarnă aduce frigul și ne ia din lumină. Astfel, pierdem din intensitatea cromatică dar câștigăm contrastul. Liniile devin mult mai pronunțate așa că ne putem apuca de schițat.

 

Schițele unui pictor sunt făcute din linii și de foarte multe ori doar cu creionul, reprezentând în felul acesta scheletul lucrării și în același timp compoziția viitoarei picturi. Fotografia alb/negru ajunge să fie tot un fel de schiță fiind lipsită de culori și bazându-se foarte mult pe forme, linii și obiecte care la rândul lor, aranjate într-un mod plăcut ochiului, reprezintă o compoziție … sperăm reușită.

 

Estetica unui cadru fotografic, la fel ca în cazul unei picturi, depinde în primul rând de o compoziție reușită. Al doilea lucru foarte important este alegerea subiectului sau a ideii pe care vrem să o transmitem privitorului.

 

Ne folosim de crengile dezgolite ale unor copaci ca de linii deja desenate pe o hârtie care ghidează ochiul spre un subiect interesant (ex: păsare în zbor…). Pentru a ajuta umplerea cadrului și completarea compoziției, ne putem folosi de umbre care, la rândul lor, devin spațiul negativ, scoțând în evidență subiectul principal.

 

Eu nu cred în condiții perfecte pentru fotografie, ci cred în inspirație, moment și compoziție. Iar în lipsa luminii bune (perfecte), sau când atmosfera devine mai gri, vă recomand să fotografiați în alb/negru, digital sau pe film.

 

Pentru cei care fac fotografie pe film, vă așteptăm la magazinul SinPRO cu filme faine:

Kodak Professional BW400CN 135-36 – film negativ alb-negru

Ilford xp2 super film alb-negru negativ ingust

Ilford DELTA – film alb-negru negativ ingust

Photo: ©Zorislav Stojanović
scris: Z.S.