fbpx

Daca ai stat vreodata langa un fotograf profesionist, probabil ca ai observat ca pozele pe care le face sunt aproape intotdeauna perfecte. Spre deosebire de tine, care faci poze la nivel amator, aproape toate pozele lui perfecte sunt cu mult mai bune decat cea pe care o consideri tu cea mai buna poza facuta vreodata de tine. Si cu toate astea, nu ai de ce sa te demoralizezi, pentru ca oricine poate face poze bune cu putin antrenament.

Cum? Simplu! Tot ce trebuie sa faci este sa exersezi. Crezi ca un fotograf profesionist a ajuns la nivel inalt pur si simplu? Nu! A exersat si a exersat, pana cand a inteles metodele care fac toate pozele sa fie absolut perfecte. Daca vrei si tu sa faci fotografii perfecte, atunci trebuie sa iei in considerare cateva lucruri importante.

Aparatul foto este prietenul tau cel mai bun

Cel mai bun aparat foto

Nu ai neaparata nevoie de un aparat de ultima generatie, super-profesionist ca sa faci poze in timpul tau liber, ci doar de o camera foto pe care sa o cunosti asa cum te cunosti pe tine! Cei care fac cele mai bune poze sunt chiar cei care stiu tot ce poate face camera lor foto. Mai mult decat atat, fara sa fie nevoie sa scotoceasca prin setari, pot sa urmareasca subiectul urmatoarei imagini, in timp ce alearga prin setari pentru a ajunge la cele potrivite.

Cel mai bun sfat in acest caz este sa-ti acorzi timp pentru a citi manualul de instructiuni din scoarta in scoarta, fara a sari peste nimic. In acelasi timp, poti butona aparatul de fotografiat pentru a si vedea unde se afla diversele functii si, de ce nu, poti face si cateva poze de test, pentru a le intelege mai bine.

O fotografie buna trebuie planificata atent

Planificare foto

Fotografii amatori nu se gandesc intotdeauna la un plan dupa care sa faca o fotografie buna. De la cei profesionisti invatam ca planificarea este de fapt cheia succesului. Inainte de o sedinta foto, poti afla de la ei cum vor sa faca poza si de ce au nevoie – o analiza a tuturor conditiilor posibile si imposibile si a pasilor de urmat in eventualitatea in care conditiile nu sunt perfecte.

Nu trebuie sa pandesti momentul zile la rand, nici sa dormi in aer liber pentru o singura fotografie, dar daca iti doresti un moment perfect captat, atunci trebuie sa fii pregatit sa infrunti orice situatie. In plus, trebuie sa te inarmezi cu foarte multa rabdare, pentru ca vei avea multe incercari de facut.

Teoria fotografica este de baza

Teorie fotografica

Planificarea acestor detalii este posibila in cazul celor cu experienta. De ce? Pentru ca ei stiu teoria de baza! Ei stiu de ce au nevoie pentru a realiza poza perfecta si atunci cand conditiile sunt exact cele pe care si le doresc si atunci cand nu e chiar asa. Intreaga aventura se incheie cu procesul de productie a fotografiei, pe care deja l-au gandit si l-au analizat, pentru a putea scoate tot ce e mai bun din imaginea surprinsa digital sau pe film.

Prin urmare, documenteaza-te de la fotografi celebri si de la teoreticienii domeniului. Poti afla foarte multe lucruri noi si din blogurile de fotografie sau de pe forumuri, unde numerosi fotografi amatori sau profesionisti isi vor impartasi experientele si trucurile folosite in cautarea fotografiei perfecte.

Cum folosim corect blitul

Folosirea corecta a blitului

Blitul este adesea cel care intervine in realizarea corecta a unei fotografii. Daca subiectul este prea aproape sau are deja o sursa de lumina puternica, atunci risti sa surprinzi o imagine cu forme si culori estompate. Si atunci? Ai doua optiuni: renuntarea la blit sau folosirea cu cap a acestuia.

In unele cazuri e obligatoriu sa folosti blitul, pentru ca imaginea ta sa fie plina de lumina. Insa, daca nu vrei o luminozitate artificiala si intensificata excesiv, poti folosi o hartie sau un autocolant (in functie de tipul de blit: extern sau intern), care sa acopere blitul si astfel sa-i amortizeze efectele.

Cat mai aproape de subiectul fotografiat

Tehnici de fotografie

Apropierea de subiectul fotografiat este foarte importanta. Chiar daca poti folosi un zoom profesionist sau alte trucuri, atunci cand vine vorba de focalizarea pe un subiect, cum ar fi un obiect cu multe detalii sau o persoana, trebuie sa te apropii cat mai mult. Cu toate ca, probabil, prima intentie va fi sa surprinzi ceva natural, de la distanta, fara a fi vazut, este indicat sa te concentrezi pe detaliu si aici functia macro iti va veni in ajutor.

In cazul peisajelor si al imaginilor mai largi nu trebuie sa tii cont de acest sfat, insa daca vrei sa surprinzi si cele mai fine si mai expresive riduri de pe o figura, daca vrei sa scoti in evidenta stralucirea panzei de paianjen, atunci trebuie sa fii cat mai aproape de subiectul fotografiat.

Compunerea corecta a fotografiei

Regula treimilor

Pentru o compunere profesionista a fotografiilor, trebuie sa folosesti regula treimilor. In cadrul pe care vrei sa-l surprinzi, trebuie sa imaginezi trei lini paralele orizontale si trei linii paralele verticale. Intersectiile acestor linii (adica patru puncte separate) sunt zonele de focalizare ale imaginii tale. Acolo poate fi locul in care surprinzi un detaliu sau cel in care pui accent pe o culoare, acela poate fi singurul punct din prim plan, restul confundandu-se in spate si asa mai departe.

Poti alege oricare dintre aceste puncte de focalizare sau le poti combina intre ele pentru a castiga si mai multe elemente care atrag atentia spre fotografia ta si care fac din ea una apreciata de privitori. Alege mai intai cadrul pe care vrei sa-l fotografiezi si apoi exerseaza regula ori de cate ori ai ocazia.

Opteaza pentru o specializare in fotografie

Cursuri de fotografie

Ti se va parea dificil la inceput sa obtii fotografia ideala, insa ai foarte multe posbilitati de a invata mai multe. Fie ca te orientezi spre manuale de specialitate sau spre alte resurse electronice, vei avea ocazia sa inveti elemente de baza in fotografie.

Pentru a invata cum sa te descurci in acest domeniu, atat in terorie, cat si practica, poti opta pentru cursuri de specializare in fotografie. Acestea iti vor dezvalui metodele pe care le poti utiliza, dar iti vor si da ocazia sa le pui in practica, alaturi de profesionisti, pentru a ajunge cu succes la cele mai frumoase fotografii.

Astfel, educatia si practica sunt cele mai importante aspecte in realizarea unei imagini desavarsite. Trebuie sa inveti tot ce poti si tot ce se potriveste stilului tau fotografic pentru a face cele mai bune fotografii. Dupa ce ai invatat trebuie doar sa pui in practica teoria si sa o repeti ca pe un exercitiu matematic pana cand iti da rezultatul cel mai bun.

Care sunt tacticile tale pentru fotografia perfecta?