fbpx

Zilele in care faceai poze incetosate la rezolutie mica cu telefonul s-au dus de mult. Astazi, cei mai mari producatori de telefoane acorda o atentie deosebita acestor detalii, astfel incat nu se mai lauda doar cu numarul de megapixeli, ci si cu functii si specificatii tehnice demne de un aparat foto. Pe langa echipamentele moderne pe care le ai la dispozitie acum, te mai poti folosi si de cateva trucuri ingenioase pentru fotografii reusite cu telefonul mobil!

Nu uita de regula treimilor

Regula treimilor in fotografieSursa

Regula treimilor se aplica si atunci cand faci fotografii cu telefonul mobil. Imagineaza-ti doua linii verticale si doua linii orizontale care se intersecteaza si concentreaza-te  pe intersectiile dintre aceste linii, pentru a stabili care sunt punctele de interes din fotografia ta. Unele telefoane mobile dispun de camere cu aceasta functie inclusa, iar acest lucru te va ajuta foarte mult.

Uita de zoom

Fotografii cu telefonul mobilSursa

Telefoanele mobile devin din ce in ce mai subtiri, iar camerele lor foto devin din ce in ce mai performante. Insa, este destul de dificil sa integrezi un zoom util intr-un echipament de atat de mici dimensiuni. Asadar, zoomul de care dispune telefonul tau mobil este inutil pentru fotografiile de calitate, pentru ca nu va face altceva decat sa pixeleze imaginea. Daca vrei sa scoti ceva in evidenta din acea imagine este mai indicat sa o editezi pe calculator.

Lasa editarea foto pentru mai tarziu

Editarea fotografiilorSursa

Producatorii de telefoane mobile se lauda tot mai mult si cu posibilitatile de editare foto pe care le ofera echipamentele lor. Chiar si asa, fotografiile reusite se vor bucura de si mai multa apreciere daca sunt editate in programe specializate, cum ar fi Photoshop, Lightroom sau Aperture. In plus, poti rata unele momente desosebite pentru fotografiile tale, daca esti concentrat asupra sumedeniei de efecte pe care le poti da fotografiei tale.

Sursa de lumina din fotografie

Sfaturi pentru fotografii reusiteSursa

Senzorii camerelor foto din telefoanele mobile nu sunt atat de specializati ca cei din aparatele foto. Din acest motiv, nici captarea imaginii nu va fi la fel. Trebuie sa fii atent la sursa de lumina, sa incerci sa o accentuezi daca nu e suficienta si, in ultima instanta, sa folosesti blitul. Blitul insa nu va face o diferenta majora, pentru ca si acesta este incorporat intr-un echipament de prea mici dimensiuni.

Foloseste functiile telefonului in fotografii

Functiile camerei foto iPhoneSursa

Asa cum am spus mai sus, poti porni functia Grid pentru a folosi liniile verticale si orizontale care formeaza regula treimilor. De asemenea, poti incerca functia HDR, care capteaza doua imagini: una standard si una formata din mai multe expuneri compilate intr-una singura, ce te va surprinde cu siguranta. In plus, poti capta si imagini panoramice in cazul anumitor telefoane.

Analizeaza fotografiile in format mare

Functii de editare fotoSursa

Chiar daca primul instinct este sa analizezi fotografia imediat dupa ce ai facut-o, este recomandat sa astepti si sa o analizezi pe calculator. Astfel, vei avea posibilitatea sa o analizezi in detaliu, sa o editezi si sa finalizezi ulimele retusuri asa cum trebuie.

Verifica periodic memoria telefonului mobil

Carduri de memorie pentru telefoane mobileSursa

Asa cum este recomandat sa iei mai multe carduri de memorie pentru aparatul tau foto, este de asemenea indicat sa verifici periodic memoria telefonului mobil. Asigura-te ca ai suficient spatiu, mai ales inainte de vacanta sau inainte de un eveniment si nu uita sa salvezi imaginile si pe o alta sursa.

Evita lumina directa

Tehnica fotografica pentru telefonul mobilSursa

Nu numai in cazul fotografiei cu telefonul mobil, ci si in cazul folosirii unui aparat foto este indicat sa eviti lumina directa, pentru ca aceasta da nastere unor umbre intense, iar subiectul tau risca sa se piarda in imagine. In plus, puterea camerei foto din telefonul mobil este una redusa, asa ca fotografiile vor fi de calitate scazuta.

Umple cadrul fotografiilor tale

Trucuri pentru fotografii cu telefonulSursa

Dimensiunea camerei foto din telefonul mobil nu iti va permite sa faci poze extrem reusite de la distanta. Asadar, nu plasa un subiect mic in mijlocul unui peisaj coplesitor, ci mai degraba apropie-te de subiectul fotografiei tale si nu folosi zoomul.

Ia cu tine telefonul mobil oriunde

Cum sa faci poze cu telefonulSursa

Marele avantaj al telefonului mobil, desi nu se poate compara cu capacitatile unui aparat foto profesionist, este ca il poti lua cu tine oriunde mergi. In plus, avansul tehnologiei a facut ca telefoanele mobile sa fie multi-functionale, in dimensiunile reduse incadrandu-se cele mai sofisticate functii.

Desi nu va reusi sa inlocuiasca niciodata un aparat foto profesionist, telefonul mobil este alaturi de tine in fiecare zi si include si o camera foto destul de buna pentru fotografiile tale zilnice. Foloseste si trucurile de mai sus si vei avea fotografii si mai reusite, chiar si cu telefonul mobil! Ce functie dintr-un aparat foto ti-ar placea sa ai pe telefonul mobil?