fbpx

Fotografiile nocturne necesita, in general, ceva mai multa maiestrie pentru a fi realizate. Atunci cand vine vorba de fotografierea artificiilor, insa, lucrurile devin ceva mai dificile. Cu totii am incercat sa surprindem minunatele jocuri de lumini de pe timp de noapte, nu-i asa? Pentru a face aceste fotografii cu artificii sa fie si mai reusite, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri, asa ca ti-am pregatit o lista de sfaturi care te vor ajuta sa faci cele mai frumoase fotografii cu artificii.

Incadrarea perfecta a fotografiilor cu artificii

Fotografii cu artificii

Prima tendinta a oricarui fotograf, indiferent de experienta, este sa faca poza direct spre artificii. Insa, pentru a surprinde un moment colorat unic este recomandat sa incerci o altfel de incadrare a imaginii. De exemplu, poti incerca sa fotografiezi oamenii care se uita la artificii, pentru ca astfel vei surprinde culorile deosebite pe chipurile oamenilor, dar si bucuria sincera a acestora in timp ce admira peisajul nocturn. Artificiile vor fi astfel la dimensiuni reduse in imagine, insa focusul va fi mai spectaculos.

Daca vrei sa faci o incadrare perfecta, poti opta pentru o suprafata in care sa se reflecte imaginea artificiilor. Astfel, te poti orienta spre o cladire din sticla, spre o pelicula de apa, spre ochelarii de soare ai cuiva si asa mai departe. Imaginea reflectata este mult mai clara, cu cat esti mai aproape de suprafata reflectanta. Vei obtine o fotografie mai clara a artificiilor, dar si o incadrare unica pentru imaginea ta.

Compozitia fotografiilor cu artificii

Sfaturi fotografie

Fotografiile cu artificii pot avea doua stiluri generale de compozitie. Fie ai la indemana si alte elemente de peisaj, fie nu! Fotografiile de peisaj sunt mai reusite, in general, atunci cand pot fi impartite in 3 planuri (apropiat, mijlociu si departat) si atunci cand poti include ceva in fiecare dintre acestea. In cazul fotografiilor cu artificii este indicat ca acestea sa fie in planul cel mai indeprtat, iar in primele planuri poti avea persoane, cladiri, pelicula unei ape sau alte elemente.

Insa nu intotdeauna te poti bucura de o fotografie cu o compozitie complexa. In acest caz, este recomandat sa folosesti valori scazute pentru diafragma, pentru ca aparatul foto sa poata beneficia de un aport ridicat de lumina, care va duce la intensificarea culorilor si a luminozitatii artificiilor.

Setarile aparatului foto pentru surprinderea artificiilor

Setari fotografii cu artificii

Realizarea unei fotografii cu artificii pe setari auto nu iti va aduce intotdeauna cele mai reusite imagini. Prin urmare, trebuie sa te joci putin cu setarile aparatului foto pentru a descoperi cele mai bune valente in care fotografiile tale vor fi mai clare si mai frumoase. Sensibilitatea ISO si timpul de expunere sunt functiile cheie in captarea corecta a artificiilor in imagini.

De la momentul in care sunt lansate, pana la disparitia completa a lor de pe cer, artificiile sunt vizibile timp de doar 7 secunde in medie. Astfel, trebuie sa folosesti un timp de expunere prelungit, pentru ca numai asa vei putea capta atat linia de lansare, cat si explozia artificiilor intr-o singura imagine. In plus, o sensibilitate ISO ridicata te va ajuta sa surprinzi explozia de culoare mult mai luminoasa.

Editarea finala a fotografiei

Sfaturi poze cu artifcii

Pentru a finaliza fotografia cu artificii, ai nevoie de Photoshop! Cea mai buna recomandare este sa folosesti High Pass Sharpening, pentru ca aceasta functie din Photoshop te va ajuta sa pui in valoare marginile artificiilor, care pot arata diferit in imagine fata de mijlocul lor mult mai spectaculos si mai colorat. Prin urmare, cu High Pass Sharpening, aceste margini sunt evidentiate mai mult, insa fara a aduce stricaciuni restului fotografiei, fara a-i da acesteia un aspect zgrunturos.

Sfaturi pe scurt pentru fotografierea artificiilor

Sfaturi fotografii cu artificii

Nu exista un set de setari specifice pentru fotografierea artificiilor, pentru ca intotdeauna conditiile de vreme sunt altele, iar peisajul are un cuvant important de spus in aspectul final al fotografiei. Insa, poti incerca cateva setari generale de la care sa pornesti pentru realizarea celor mai frumoase poze cu artificii. Incearca o diafragma f/16, cu timp de expunere de 15 secunde si o sensibilitate ISO de 200.

De asemenea, mai trebuie sa tii cont si de directia vantului. Deci, evita sa faci fotografia cu artificii atunci cand vantul bate direct spre tine, pentru ca, dupa ceva timp, vei constata ca toate fotografiile tale sunt incetosate de fumul lasat de aceste artificii. Un alt sfat ar fi sa folosesti o hartie neagra, cu care sa acoperi parasolarul obiectivului, pentru a bloca lumina care face peisajul de sub artificii sa fie mult mai luminos si mai evidentiat decat subiectul imaginii pe care vrei sa o realizezi.

Creeaza-ti propriile artificii in imagini

Creeaza artificii in imagini

Daca vrei si tu sa faci fotografii de exceptie si sa-ti creezi propriile artificii in imagini, atunci trebuie sa tii cont de cateva aspecte. Pentru a face o astfel de poza, ai nevoie de un trepied, care va ajuta la stabilizarea imaginii. Mai apoi, trebuie sa setezi aparatul foto cu diafragma la f/8, sensibilitatea ISO 100 si sa folosesti un timp de expunere de 15 secunde. Personajele din imagine nu trebuie sa mai faca altceva decat sa miste artificiile de mana in diverse moduri, pentru a scrie ceva sau pentru a crea o forma.

Cu ajutorul sfaturilor de mai sus, vei reusi sa realizezi cele mai frumoase fotografii cu artificii. Tine cont de indicatiile legate de functiile aparatului foto si ajusteaza-le pentru a se potrivi conditiilor in care faci tu pozele cu artificii. Iti dorim spor la fotografiat si asteptam sa ne trimiti si noua cele mai reusite poze ale tale cu artficii!