fbpx

Fotografiile cu copii sunt unele dintre cele mai frumoase, dar si unele dintre cele mai greu de obtinut. Principalul motiv: chiar ei, copiii! Fie ca sunt mici, fie ca sunt mari, sunt plini de energie sau dimpotriva fara energie, sunt suparaciosi sau mult prea agitati si asa mai departe. Intelegerea dintre fotograf si copilul fotografiat este cea mai importanta, dar probabil si una dintre cele mai greu de obtinut!

Creeaza un mediu natural pentru fotografiile tale

cele mai frumoase fotografii cu copii

Naturalul si normalitatea sunt elementele cheie pentru o sedinta foto cu copii. Daca ii pui intr-un decor fix, nu vei reusi nimic. Tot ce vei obtine dintr-o sedinta foto serioasa, cu multe echipamente profesionale pentru studio foto, sunt zambete fortate sau zambete false, asa cum au fost invatati de mici sa faca atunci cand apar intr-o fotografie. Evita asta cu orice pret!

Relaxeaza-te si poarta-te normal cu ei si raspunsul va veni in cel mai scurt timp! Cei mici raspund rapid mediilor in care se simt relaxati si liberi si astfel vor ajunge sa-ti ofere si cele mai frumoase cadre pentru fotografiile tale, fara sa fie constransi intr-un spatiu sau fara sa fie nevoie sa-i alergi de colo pana colo pentru a surprinde o imagine buna.

Ofera-le copiilor libertate

tehnici fotografice

Cand le oferi celor mici libertate, le acorzi sansa de a face orice, iar asta pentru ei inseamana foarte mult si ca rezultat iti vor oferi o multime de oportunitati interesante de a face o fotografie reusita. Abtine-te de la “uita-te la mine” sau “stai jos” sau alte indicatii de acest gen, pentru ca nu vor fi necesare, ci vor fi chiar intimidante si vor duce la fotografii fortate.

Parintii trebuie de asemenea sa le ofere libertate copiilor in timpul fotografierii. Acestia trebuie sa inteleaga ca nu este nevoie sa le dea indicatii celor mici, in niciun caz sa nu le spuna sa se uite la fotograf sau sa zambeasca, pentru ca atunci cei mici se vor intoarce la zambetele fortate pentru poze de care vorbeam mai sus.

Apropierea de subiectul fotografiat

sfaturi pentru sedinte foto cu copii

Exista mai multe moduri prin care te poti apropia de copii atunci cand faci o poza. Important este sa alegi aceasta apropiere in functie de scopul pe care il urmaresti atunci cand fotografiezi. Una dintre principalele recomandari pe care le vei primi este sa faci fotografiile de la nivelul celor mici. Adica, trebuie sa cobori perspectiva, pentru a reusi sa surprinzi direct imaginea celor mici si a decorului de la acelasi nivel.

Pe de alta parte, insa, si pozele realizate de imediat deasupra copiilor sau de la pamant sunt extrem de interesante. Din nou avem aici o discutie despre apropiere, insa vei vedea ca un unghi atipic pentru cei mici, adica nu cel direct, ii va face extrem de curiosi, fapt ce va rezulta in fotografii cat se poate de haioase.

Alege sa folosesti functia macro atunci cand fotografiezi in stil portret si apropie-te de copil cat mai mult. Incearca insa sa faci toate acestea in mod cat mai natural, pentru a surprinde o figura cat mai naturala si nu una fortata. Concentreaza-te pe ochii celor mici atunci cand faci fotografiile! Vei remarca faptul ca ochii sunt cele mai fascinante puncte de reper pentru toti cei care vor vedea fotografiile dupa, deoarece sunt intotdeauna extrem de expresivi, dar au si o claritate aparte, care pare sa le evidentieze inocenta.

Comfort si libertate in sedinta foto cu copii

fotografii cu copii

Un copil fotografiat trebuie sa fie liber in mod absolut! Astfel, este important sa fie imbracat in haine comode, nu in costumase scortoase si serioase, si sa aiba voie sa faca ce doreste! Joaca este o parte esentiala a unei sedinte foto cu copii. Cei mici se vor simti in largul lor daca sunt imbracati in hainutele lor preferate si au voie sa faca ce doresc.

Mai mult decat atat, ii poti lasa sa se joace si sa interactioneze cu cine si cu ce doresc ei. Vei surprinde momente simpatice alaturi de parinti si reactii pline de veselie si de bucurie!

Cooperarea cu copiii pentru fotografii

cum sa faci poze reusite cu copii

In cazul in care ai de la inceput un copil care refuza sa coopereze cu tine, care este trist sau inactiv, trebuie sa te apropii de acesta pentru a-i arata ca ceea ce urmeaza va fi o experienta frumoasa. Asadar, pune camera de fotografiat deoparte si joaca-te cu copilul, obisnuieste-te cu apropierea si adu-l intr-o stare de comfort si relaxare. Pentru si mai multa apropiere, poti opta chiar sa-i arati celui mic fotografiile pe care le face, astfel va vedea ce frumoase sunt imaginile si va incepe sa se realxeze si sa pozeze natural.

De asemenea, te poti folosi de distractii sau de “mita”. Daca fotografiezi copii cu varste extrem de fragede, parintii sau o jucarie pot fi elemente de distractie care ii calmeaza si care ii aduc intr-un mediu natural si cunoscut lor, de care nu trebuie sa se teama. O recompensa pentru buna purtare este de asemenea bine-venita!

In concluzie, relaxeaza-te si ajuta-i pe cei mici sa se relaxeze la randul lor pentru sesiunea foto! Mergi mai departe si creeaza o legatura cu copii, instiga-i la joaca si la libertate, iar sedinta foto pe care o vei realiza va da nastere unora dintre cele mai frumoase si mai naturale fotografii cu copii pe care le-ai facut vreodata!