Poate te-ai intrebat cum reusesc fotografii sa faca acele poze uimitoare de aproape cu insecte si cu plante. Cum de sunt detaliile atat de vizibile, imaginile atat de clare si mai ales cum de au reusit sa surprinda atat de perfect insectele, fara a se apropia prea multe de ele si fara a le speria. Prin urmare, am hotarat ca de data aceasta sa ma refer doar la fotografierea insectelor si a plantelor.
Pentru a realiza fotografii macro, inainte de toate, trebuie sa fii rabdator si foarte calm. Exista posibilitatea sa petreci mult timp pana sa poti realiza o fotografie reusita a unei insecte. In prima faza este bine sa studiezi in teren comportamentul subiectului pe care doresti sa il fotografiezi. Asta te va ajuta sa stii cat de mult te vei putea apropia de el. Nu rata nici o sansa incearca sa realizezi cat mai multe cadre posibile.
Echipament foto pentru fotografierea macro
Pentru a realiza fotografii macro nu ai nevoie de ultima tehnologie de aparate foto si lentile. Am iesit pe teren cu: Nikon D90, Nikon D3100, inel inversor BR-2A, tuburi de extensie, Nikkor 40mm DX, Nikkor 50mm f/1.4D, blit circular Delta DI980N, Nikon SB-900, flash mount, rucsac Kata KT-D-3N1-11, laveta de curatat aparatul si trepied Vellbon Sherpa 530.
Iata ce echipament am folosit eu:
Recomandarea mea este sa iti iei un prosop, o sticla de apa si multa rabdare inainte de a pleca la fotografiat.
Echipamente foto recomandate pentru fotografia macro
Daca ai deja o camera si dispui de un buget mai mare pentru achizitionarea unui sistem macro, recomand cu caldura Nikkor 40mm DX, tuburile de extensie Meike, care au control de diafragma si focalizare pentru obiectiv, si blitul circular Delta. Cu toate acestea te poti incadra in 2000 de lei.
O alternativa mai iefitina este un obiectiv fix cu inel de diafragma, de preferat 35mm D sau 50mm D, inel inversor BR-2A sau tuburi de extensie, un blit care poate fi declansat prin simpatie (de exemplu, Nikon SB-900), sistem de prindere a blitului langa aparat. Iar in functie de aparat si de blit, recomand un trigger pentru blit. Sistemul de montare a blitului langa aparat se gaseste sub multe forme. Mai jos aveti cateva exemple:
Recomand fotografierea cu o diafragma cat mai inchisa, pentru a capta cat mai multe detalii. Daca fotografiati in format RAW, va fi de mare ajutor in momentul prelucrarii imaginilor.
Fotografii cu obiectiv Nikkor 40 mm DX
Mai jos aveti cateva exemple de fotografii macro cu obiectivul Nikkor 40mm DX si blitul circular Delta.
Fotografii cu obiectiv Nikkor 40 mm DX si tub de extensie Nikkor 35mm
Mai jos aveti cateva exemple de fotografii macro cu obiectivul Nikkor 40mm DX, la care am adaugat tubul de extensie Nikkor 35mm. Nu am folosit tot setul de inele, deoarece scadea foarte mult distanta focala si nu puteam sa ma apropii foarte mult de subiect. De asemenea, si in acest caz am folosit blitul circular Delta.
Fotografii cu obiectiv Nikkor 50 mm DX
Mai jos aveti cateva exemple de fotografii macro cu Nikkor 50mm f/1.4D inversat cu inelul BR-2A si blit Nikon SB-900 montat pe flash mount. Blitul a fost declansat prin simpatie, adica prin reactie la o sursa de lumina mai puternica decat cea ambientala.
Nicio insecta din imaginile de mai sus nu a fost omorata si au fost fotografiate in mediul lor natural!
Poti urma exemplul meu pentru a descoperi si tu cum sa faci cele mai frumoase si mai interesante fotografii macro.
Pana data viitoare, va doresc lumina buna!