fbpx

Fotografiile alb-negru au fost primele care ne-au dat posibilitatea sa captam momente importante din viata. Odata cu aparitia fotografiilor color si cu explozia de noi mijloace de realizare foto, pozele alb-negru si-au pierdut farmecul de alta data. Insa, ai inca posibilitatea de a le realiza si vei fi poate surprins sa afli ca unele imagini sunt mult mai frumoase sau mai deosebit in alb-negru. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi sfaturile noastre pentru a realiza cele mai frumoase fotografii in alb-negru.

Crearea unei fotografii in alb-negru

Crearea unei fotografii in alb-negru

Atunci cand vrei sa faci o fotografie in alb-negru ai doua optiuni: fie faci fotografia color si o editezi in alb-negru ulterior, fie o faci direct alb-negru din setarile aparatului tau foto. Recomandat este sa faci fotografia color si apoi sa o editezi pentru a deveni alb-negru. Aceasta metoda este cea mai buna, deoarece fotografiile realizate color capteaza mai multa “informatie” decat cele in alb-negru.

Senzorul aparatului tau foto este compus din miliarde de pixeli sensibili la componentele principale ale luminii: rosu, verde si albastru. Fiecare pixel inregistreaza intensitatea acestor trei puncte pe o scara de la 000 (negru pur) pana la 255 (alb pur). Asadar, informatia colectata pentru realizarea fotografiei color este preluata la intensitati exacte de lumina si culoare. In cazul fotografiei alb-negru insa, nu sunt inregistrate valorile pentru culoare, ci doar pentru lumina, astfel ca fotografia isi pierde din calitatile de captare initiale si retine doar o parte a informatiei.

Functiile aparatului foto pentru poze alb-negru

Functiile aparatului foto pentru poze alb-negru

Exista cateva recomandari de care trebuie sa tii cont in ceea ce priveste functiile aparatului foto. In primul rand, trebuie sa faci fotografiile alb-negru in RAW! Beneficiul ascuns al acestei functii sta in faptul ca, prin RAW, fotografia alb-negru este de fapt captata in culori, astfel ca vei avea intotdeauna posibilitatea de a o folosi si pe aceasta in procesul de editare ulterior. Mai apoi, trebuie sa iei in considerare folosirea unei sensibilitati ISO scazute, de exemplu ISO 100. Sensibilitatea ISO scazuta are meritul de a elimina din fotografie distorsiunile, care apar frecvent in cele alb-negru, pentru ca intensitatea luminii este diminuata.

Foloseste un filtru de polarizare atunci cand fotografiezi suprafete lucioase sau reflectorizante in alb-negru! O pelicula de apa sau un geam pot crea reflexii sau straluciri, care, in pozele alb-negru, distrag atentia de la subiectul principal. Tot atunci cand fotografiezi apa, de aceasta data o cascada sau un rau, sau atunci cand ai un subiect in miscare, este indicat sa folosesti un timp de expunere prelungit. Daca ai posibilitatea, atunci poti face fotografiile si cu HDR (High-Dynamic-Range), care te va ajuta sa accentuezi contrastul de lumina in alb-negru si sa captezi un spectru mult mai larg.

Compozitia fotografiilor in alb-negru

Compozitia fotografiilor in alb-negru

In cazul fotografiilor in alb-negru, nu ai posibilitatea sa accentuezi anumite detalii prin diferentele de culoare, tocmai de aceea trebuie sa te concentrezi pe contraste de intensitate a luminii, astfel incat sa poti evidentia partea fotografiei care te intereseaza. Prin urmare, un cadru mai larg iti poate oferi o viziune mai clara asupra subiectului. Poti incerca sa fotografiezi astfel portrete, peisaje, arhitectura, modele sau texturi.

Exista de asemenea multe situatii in care fotografia alb-negru este indicata in locul celei color. De exemplu, atunci cand ai parte de o vreme mohorata si vrei sa surprinzi un obiectiv turistic, vei constata ca un cer innorat nu va face altceva decat sa reduca din intensitatea luminii, dar si din spectaculozitatea fotografiei in general. De asemenea, este indicat sa folosesti fotografia alb-negru si atunci cand vrei sa scoti in evidenta o forma, o textura sau o umbra, pentru ca lipsa culorii va determina ochii privitorilor sa se concentreze pe acestea in fotografie.

Urmeaza sfaturile de mai sus si vei descoperi cat de frumoase pot fi fotografiile in alb-negru! Vei reda un altfel de farmec compozitiilor tale si vei crea imagini unice, chiar si ale unor subiecte extrem de populare in fotografie. Spor la fotografiat!