fbpx

viața e complicată, sau?

Obiectivul telefoto sau zoom apropie acțiunea/subiectul din depărtare și umple cadrul iar wide-ul sau supraangularul vede mai larg și cuprinde mai mult într-un cadru.Veșnica întrebare este: care este cel mai potrivit?

Telefoto înseamnă tot peste 50mm (pe un full frame) iar supraangular este totul sub 50mm. Ochiul uman vede între 30 și 50mm. De aceea 50-ul este numit și obiectiv normal. Eu sunt adeptul obiectivelor fixe. Când am nevoie de zoom, ma apropii de subiect.

Dar cei mai mulți deținători ai dSLR-urilor (mai ales aparatelor pentru începători) caută obiective universale (să facă de toate), “€œde toată ziua” sau all arrounder-e. Cea mai întâlnită variantă ar fi 18-200mm și sunt foarte bune pentru călătorii sau locuri și situații care nu permit schimbarea obiectivelor dar, în rest e vorba de calitatea decentă a imaginii, nimic excepțional.

Jucătorii adevărați (citește profesioniști), foarte des apelează la “€œSfânta Treime”, adică 14-24mm; 24-70mm; 70-200mm. Dacă au și diafragma maximă la f/2.8, atunci chiar sunt sfinte 🙂

Tu, ce zici?