fbpx

Fac poze din 2007 iar fotografii din 2008 🙂 Încerc să le fac în paralel, și poze și fotografii, iar cel mai dificil este să fac diferența între cele două categorii. Într-un fel, majoritatea sunt poze, nu fiecare este și o fotografie. Sunt multe scrise în legatură cu arta și fotografia. Ce lucrare produsă de un aparat de fotografiat se poate considera artistică? De cele mai multe ori este vorba de acele fotografii care ne rămân în minte, mult după ce le-am văzut, cele care ne stârnesc emoții iar în timpul real, ad-hoc, mintea pune multe întrebări. Uneori, răspunsul întrebărilor este destul de clar, mai ales în cazul unui portret, unde o persoană este încadrată în așa fel încât ne transmite clar emoția momentului. Toți artiștii, indiferent de domeniu, încearcă să transmită un mesaj privitorului prin a crea ceva interesant și important din punctul creatorului de vedere. Dacă ați simțit acea importanță și ceva dinăuntrul sufletului s-a mișcat, misiunea artistului a fost îndeplinită. Mesajul poate fi uneori atât de obscur încât îl percepem foarte greu, alteori e prea evident și în ambele cazuri există pericolul ca acea creație privită să piardă valoarea. Lucrările care au mesajul prea evident pot fi considerate kitsch iar cele cu mesaj obscur devin abstracte și de foarte multe ori respinse de public.

Misiunea artistului este să încerce, iar a privitorului – să fie receptiv.

Viteza vieții împreună cu platformele de socializare gen Facebook, care digeră cantități enorme de informație, scot în evidență mult kitsch și este foarte dificil să filtrăm bine totul încât să rămânem doar cu un conținut de calitate. De aceea este bine să luați pauză din când în când și să citiți o carte, sau să exersați fotografia de stradă.

Eu am dedicat viața fotografiei în al doilea rând (în primul rând este familia mea) și am găsit în genul fotografiei de stradă, liniștea spirituală și mintală. Te invit cu această ocazie la workshopul pe care îl voi ține în perioada 21 noiembrie – 23 noiembrie 2014 și care va fi organizat de SinPRO.

Pentru mai multe detalii : https://sinpro.ro/evenimente/events/workshop-fotografia-de-strada/

Te aștept cu drag!


Zorislav Stojanović